21 joulukuuta 2010

Piparkakkutaikinan ohje


Tänään sitte tehtiin siskon kanssa piparkakkutaikina ja huomenna ois vuorossa vähän leipomista ja piparitalon tekemistä. Tänä vuonna päätin, että taikina tehhään ite, koska ne kauppojen taikinat on suoraansanottuna vähän kökköjä. ;) Piparkakkutaikinaan tarvitset:
- 300g voita
- 4 dl sokeria
- 1.5 dl siirappia
- 1 rkl kanelia
- 1 rkl piparkakkumaustetta (tai 2 tl neilikkaa)
- 2 tl inkivääriä
- 1-2 tl kardemummaa
- 3 kananmunaa
- 2 tl soodaa
- n. 1.4 l vehnäjauhoja
Me tehtiin kaksinkertasena tuo ohje, jolloin taikinaa varmasti riittää piparkakkutaloon, koristeihin ja muuhun. Ensiksi paloteltu voi, sokeri, siirappi sekä mausteet (kardemumma, kaneli, piparkakkumaustetta/neilikka ja inkivääri) laitetaan kattilaan ja liedelle. Kuumenna seos, anna sen kiehahtaa ja sekoita, kunnes sokeri liukenee. Sen jälkeen nosta kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä haaleaksi/huoneenlämpöiseksi. Siihen jäähtymisprosessiin kannattaa varata aikaa, koska meillä siihen meni parikin tuntia.. Parhaiten jäähty sitten niin, että laitoin lavuaariin jääkylmää vettä ja kattilan sinne pohjalle "vesihauteeseen". Välillä kannattaa myös sekoittaa, niin jäähtyy nopeampaa!
Sen jälkeen seos laitetaan yleiskoneeseen ja sekoitetaan jauhoja pikkuhiljaa sekaan. Jos ei ole yleiskonetta, niin voi sekoittaa käsinkin. Sooda sekoitetaan pieneen määrään jauhoja ja laitetaan taikinan sekaan. Taikinassa on tarpeeksi jauhoja ja se on valmista, kun sinne upottaa lusikan, eikä lusikkaan tartu taikinaa.
Tämmöistä se valmis taikina sitten on! :) Painelin sen ison kulhon pohjalle ja pistin kannen päälle - nyt se saa olla jääkaapissa huomiseen asti. Huomisessa postauksessa sitten lisää leipomisesta, ja paistamisesta. Ylihuomenna juttua piparkakkutalon kokoamisesta ja koristelusta.
Yllämainitun ohjeen bongasin Pieni piparkakkukirja-nimisestä teoksesta, jonka ovat kirjoittaneet Inga ja Kristiina Aaltonen.
Kirjassa on useita piparkakkutaloja sekä kaikille selkeät kaavat ja ohjeet.
Piparkakkutalojen lisäksi on runsaasti ohjeita erilaisista pipareista ja niiden koristeluista.
Tässä piparkakkujen väliin on laitettu hilloa ja niiden päällä on värjättyä tomusokerikuorrutetta. Koristeena on hopeakuulia, nonparelleja ja rouhittua hasselpähkinää.
Nämä possut on kyllä ehottomasti minun lemppareita tuosta koko kirjasta!

Ei kommentteja: