06 helmikuuta 2011

Hennin keittiö on kodin ♥


Eilen olin sitten kaverini tupareissa. ☺ Oli tosi mukavaa ja oli ihanaa nähä kaikkia vanhoja (ja myös uusia) tuttuja! Päällä mulla oli mustat leggingsit (+ sukat), Skopunktenilta ruskeat korkokengät, H&M:ltä seepramekko ja neuletakki.

Päälimmäisiin hiuksiin käytin isoja tarrapaplareita ja alempiin hiuksiin lämpörullia. Keston tukemiseksi käytin muotovaahtoa ennen paplareitten/rullien laittoa ja lopuksi suihkutin hiuksiin lakkaa. Tuo oli hyvä keino saada ilmavat, mutta kuitenkin kiharat hiukset. :) Illan päätteeks seurueemme suuntas Onnelaan ja olin ihan kauhistunu ku päästiin sinne: ensinnäkin 7 euroa sisäänpääsymaksu plus 2,5 euroa narikka.. Huhhuh! Ehkä mie oon tulossa vanhaksi ja pihiksi, mutta minusta vajaa 10 euroa jo siitä, että pääsee baariin sisälle, on ihan liikaa..

Viikonloppuna oon leiponu paljon. Tuparilahjaksi tein lauantaina suklaahippukeksejä, joista tuli tosi hyviä (itekki oli pakko maistaa). Taikinan tekoon tarvii vain:
~ 100 g voita
~ 1 ½ dl sokeria
~ 1 kananmuna
~ 3 dl vehnäjauhoja
~ 1 tl vaniljasokeria
~ 1 tl leivinjauhetta
~ 1 dl pieneksi pilkottua/raastettua suklaata

Ensin vaahdota pehmeä voi, kananmuna ja sokeri. Lisää muut aineet ja sekoita hyvin. Laita leivinpaperi pellille ja tee taikinasta keksejä (tee aika pieniä, leviävät helposti). Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 10 minsaa. Kyllä minun mielestä nuista minun kekseistä tuli ainaki niin hienoja, että näyttävät kyllä jopa vähän kaupan kekseiltä.. :D

No, eilen oli superkivaa, mutta tämä päivä onkin sitten kulunut enemmän ja vähemmän näissä merkeissä. On väsyttäny ja olo on ollu vähän plääh.

Tänään käytiin kaupassa ja mie ostin semmosia juttuja, joista en ehkä oo ennen kuullukkaan. Matkaan kaupan hyllyltä meän kotiin lähtivät pellavansiemenpussi, auringonkukansiemenpussi ja paketti seesaminsiemeniä. Halusin nimittäin niiiiin paljon koittaa siskoni HoO:n blogissaan hehkuttamaa vähähilsusta näkkileipää, jonka ohjeen hän oli löytänyt täältä. Tein ohjeen siis samalla tavalla kuin HoO, eli jätin alkuperäisen ohjeen vaatimat kaurahiutaleet pois ja käytin niiden tilalla vehnälesettä.
 
Karppinäkkäriä (VHH) varten tarvitset:
~ 3 kananmunaa
~ 3 rkl pellavansiemeniä
~ 10 rkl auringonkukansiemeniä
~ 10 rkl seesaminsiemeniä
~ 6 rkl vehnälesettä
~ 1-2 tl merisuolaa
~ 4 rkl mantelijauhetta/-rouhetta


Kaikki ainekset vaan sekasin, sitte pellille (tulee vajaa pellillinen) ja uuniin keskitasolle 150 asteeseen 20-30 minsaks. Ite pietin n. 25 minsaa, että tuli tarpeeks rapiaa. :) Tein näitä muuten aamupäivällä, ja ko olivat niin hyviä, että oli pakko tehä illalla vielä toinen satsi. Massakaudella oleva avokkikin kehui näitä. ;)

Sitte tylsyyspäissään laskin ravintoarvotki tuolle leivälle. 100g taikinaa sisältää:
kcal: 348
HH: 6,9 g
proteiinia: 19,8 g
rasvaa: 26,5 g

Koska hellu oli mulla eilen kuskina ja haki yöllä baaristaki (niinpä, mulla onki maailman paras avomies), niin ajattelin ilmaista pientä kiitollisuutta: leivoin hellulle pullaa! Pullataikinaa varten tarvit:
~ 2½ dl maitoa
~ 25 g hiivaa
~ 1 kananmunan
~ 1 dl sokeria
~ ½ rkl kardemummaa
~ 1 tl suolaa
~ n. ½ kg jauhoja (n. 7½-8 dl)

Ensin lämmitä maito kädenlämpöseks ja sekota sinne hiiva. Sitte heitä joukkoon mausteet ja osa jauhoista. Vaivaa kädellä ja lisää loput jauhot. Varo kuitenkin, ettei taikinasta tule liian kovaa - ei haittaa vaikka jää vähän löysäksi. Jos jauhoja jää, voit käyttää niitä myöhemmin leivonnassa. Anna taikinan kohota kaksinkertaseks lämpimässä paikassa liinalla peitettynä. Kohoamista voi nopeuttaa esim. laittamalla taikinakulhon lavuaariin, jossa on lämmintä vettä. Kun taikina on valmista, kauli se suorakaiteen muotoiseksi (okei, tuo minun taikina on ennemminki ympyrä) ja leivitä sen päälle pehmeää voita. Laita päälle myös kanelia ja sokeria.

Sen jälkeen pyöritä pitkulaiseksi ja leikkaa palasia. Anna pikkupullien kohota vielä vähän aikaa pellillä, ennenkuin voitelet ne kananmunalla.

Juuri ennen uuniin laittoa ripottele vielä sokeria pullan päälle. Meillä ei ollu raesokeria, joten käytin normaalia.

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 10 minsaa. Tarjoa kylmän täysmaidon kanssa. Oi oi! (Näemmä siitä on muutama pulla kadonnu ennenku ehin ottaa kuvan.. hih)

13 kommenttia:

Annastiina kirjoitti...

Oi pullaa! <3 Mie oon niiiin laiska leipomaan ko ei saada ikinä kahestaan niitä pullia tuhottua. :D Pitäis varmaan leipoa pakkaseen!

HoO kirjoitti...

Oi, namiiiiii!!! Miten ihania leipomuksia - ihan vesi kielellä täällä kuolaan ;)

Hyvä, että piditte näkkäristä! Ite ollaan tehty sitä jo kolme kertaa (vähennetty vain suolan määrää ja auringonkukansiemeniä myös -> tilalle laitettu enempi pellavansiemeniä.)

Siis nuo pullat kyllä houkuttaa tuossa ihan YLIPALJON!!!

Henni kirjoitti...

Joo mie pistin puolet pullista pakkaseen, niin on sitte kerranki jotaki tarjottavaa jos tulee vieraita.. :'D Kanelisokeripulla on parasta! <3

Näkkäri on kyllä hyvvää - siitä tais tulla jo tämän karppaajan suosikkiaamupala/-iltapala/-välipala.. :D Jos teitä houkuttaa pullat, niin arvatkaapa houkuttaako ne minua? :D Ne on tuolla kaapissa ja kutsuvat minua syömään ne.. :D

CoreTimmix kirjoitti...

Tein tuota näkkäriä! Tosiaan, hieman ehkä liikaa tuli suolaa, mutta muuten aivan mahtavaa!! Kiitos Henni reseptistä!! :)

Henni kirjoitti...

Noh, eipä kestä! :) Se on kyllä hyvä ohje ja leipä rapeana ihanan herkullista..
Ps. kokeile paahtamista!

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Minä löysin sun blogin ihan vahingossa, kun nuita karppiruokajuttuja mietiskelin, ja täytyy kyllä sanoa, että noin hyvännäköstä karppiruokaa en oo kyllä aiemmin nähnyt! Karppauksen sivuilla on musta vähän tylsiä ja liian erikoisia ohjeita, mutta tätä sun blogia ku kattelin, niin heti teki mieli alkaa tekemään ruokaa! :)

Tuota näkkäriä haluaisin kokeilla kyllä! Maistuuko siinä tuo muna "läpi"? Minä en tykkää yhtään munanmausta leivässä, niin nuo leivänkorvikkeet on ollu aika haasteellisia :/ (nyt en oo karpannutkaan yli puoleen vuoteen, ja kun ajattelin taas kokeilla, niin vois kokeilla jotain leipäjuttuja) Oisko sulla varastossa mitään hyvää munatonta leipäohjetta? :)

Henni kirjoitti...

Joo, ei tämä karppaus mitään rakettitiedettä olekkaan vaikka välillä tuntuu vähän siltä :D Ei maistu kananmuna läpi ollenkaan tuosta leivästä, se oikeastaan maistuu erikoisen makuselle näkkärille niiden siementen takia. Taitaa olla kaikissa minunki karppileipäohjeissa kananmunaa.. Mutta kaupoissahan on nykyään erilaisia vhh-leipiä, ootko niitä maistanu? :) Mie oon maistanu vain sitä Karppinen-paahtoleipää ja se on kyllä ihan hyvää.

Anonyymi kirjoitti...

Pitääpä sitten kokeilla tuota näkkäriä tehdä! Karppipitsaaki haluaisin kokeilla, mutta siinäkin on se ongelma, että tosi paljon oon kuullu, että maistuu kananmunalta, ja minä en oikeen tykkää siitä :/ Oon maistanut sitä ihan ekaa karppista, mutta en hirveästi kyllä tykännyt. Pitää varmaan maistaa niitä muitakin! Ja ehkä sitä voi soveltaen kokeilla itse kehittää jonkin reseptin.

Äsken tein ruuaksi tuollaisia meetwurstijuttuja, en ihan samanlaisia mitä näin sun blogissa, mutta samalla periaatteella, ja ne oli aika hyviä! kaveriksi tonnikalasalaattia ja turkkilaisesta jogurtista tehtyä kastiketta :) Tuli tosiaan hyvä mieli tästä blogista, kun paljon hyviä ohjeita ja vinkkejä!

Tarvii yhtäkkiä aika paljon mielikuvitusta alkaa loihtimaan vhh-ruokia, kun ei oo hetkeen tehnyt. Ja tosiaan mulla on se ongelma, etten oikeen kananmunan mausta pidä, ja tosi monet ruuat pohjaa munaan! Munakas, munaleipä, (muna)pizzapohja, muna, muna, muna... :D Vaan ei se auta kun yrittää! :)

Henni kirjoitti...

Oot kyllä ihan totta. Jos on kananmunalle allerginen niin karppaaminen ei ihan helppoa oo ;) Mie en ite syö oikeastaan koskaan kananmunaa, esimerkiks munakkaan näkeminen saa minut voimaan pahoin :D (johtunee ehkä siittä että vuosi sitten söin kananmunia ihan hirveästi).. Sinun pitää vaan kokeilla eri ohjeita, ehkä sieltä löytyy myös ohje jossa on munaa mutta maistuu silti hyvälle!

Kiitos kehuista, mieki tänne laitan vain semmosia ohjeita jotka oon ite kokenu hyviksi, helpoiksi ja hyvänmakuisiksi :)

Anonyymi kirjoitti...

Joo onneksi ei kuitenkaan allergiaa ole, vaan ihan makukysymys vaan. Pakko kertoa, että tein tuota näkkäriä, mutta hieman muuntelin ohjetta, kun esim. pellavansiemeniä ei löytynyt kaapista. Tuli muuten sairaan hyviä! Ei uskoisi edes karpiksi! Laitoin yhden munan vähemmän, kun pelkäsin munanmakua :D Ja lisäsin kurpitsansiemeniä, vähän psylliumia ja pikkuisen ruisjauhoa, tuli tosi toimivaa leipää! Eilen tein jo toiseen kertaan :)

Pitääpä käydä hakemassa kaupasta vielä niitä pellavansiemeniä, ja kokeilla ihan tuolla alkuperäisellä ohjeella ja tehdä makuvertailu :)

Ajattelin, että ehkä periaatteessa samalla pohjalla, mutta jotain muuntamalla ja pähkinää lisäämällä saisi muokattua tuosta myös jonkun kätevän herkun!

Henni kirjoitti...

Hyvä että sait tehtyä makuus sopivia leipiä :) Nuita on kyllä onneks helppo ja nopea tehä! Oi joo, jos murskais vaikkapa maapähkinöitä ja cashew-pähkinöitä taikinan joukkoon. Sais pientä suolaista naposteltavaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Mää varmaan jossain välissä kokeilen tuota, voin sitten kertoa, onnistuiko! :)

Henni kirjoitti...

Hyvä! :)