08 helmikuuta 2011

Leivontavimman kourissa


Eilen illalla päätin ensimmäisen kerran elämässäni tehä karjalanpiirakoita. Niitä ei ollu kovin vaikea tehä, itseasiassa aika helppo. No, karppaajanahan en tietty saa ite niitä syä, mutta onneks on tuo hellu joka tykkää minun kokkauksista aika paljon!  

Karjalanpiirakat 
 Riisipuurotäyte
~ 2 dl vettä
~ 1 dl riisisuurimoita
~ ½ l täysmaitoa
~ ½ tl suolaa
Ensin vesi kiehautetaan ja sen sekaan laitetaan riisisuurimot. Niitä keitetään n. 5 minsaa. Lisää sen jälkeen maito ja hauduta n. tunti. Kun haudutat, niin laita kattila vesihauteeseen, jotta ei pala pohjaan. :) Riisipuuron ei siis tarvitse kiehua, hautua vain. Kun puuro on valmista, lisää siihen suola ja jäähdytä se. Puuro jäähtyy aika nopeaa, jos laitat kattilan lavuaariin kylmään veteen. Jos teet isomman satsin puuroa kerralla, niin voit syä sitä sellasenaan tai vaikka sopan tai sokerin ja kanelin kanssa. :)
Kun puuro on jäähtymässä, voit tehä
kuoret:
~ ½ tl suolaa
~ 1 dl vettä
~ 3/4 dl vehnäjauhoja
~ 2 dl ruisjauhoja
Sekoita ainekset ja vaivaa taikinaksi. Muotoile taikinasta tanko ja jaa se 16 osaan. Pyöritä osat palloiksi ja kauli ruisjauhoilla jauhotetulla pöydällä pyöreiksi (tai ovaalin muotoseks, niinku mie tein). Harjaa sormilla ylimääräset jauhot pois, levitä kuoret leivinpaperille ja laita puuroa päälle.

Ummista kuoret sormilla ja paista sen jälkeen 275 asteessa n. 15 minsaa. Mulla tuli niistä tosi hienoja, eiks jeh? :'D Maku onneks ratkasee tässäki asiassa eikä se ulkonäkö..

Ku ovat paistettuja, kiehauta
~ 1 dl vettä ja sekoita siihen
~ 25 g voita.
Kasta piirakat seokseen molemmilta puolilta. Pistä piirakat astiaan ja alumiinifoliota päälle. Kun ne kastaa tuohon vesi-voi-seokseen, niistä tulee pehmeitä ku ne vähän muhii siellä astiassa. Kuoret ovat muuten aika rapeita (=kovia) kun tulevat uunista, joten kannattaa kastaa ne.

3 kommenttia:

Maija kirjoitti...

Mun mielestä noi karjalanpiirakat näyttää oikeesti tosi hyviltä! Oon aina kuvitellut, et niiden tekeminen on jotenkin ylitsepääsemättömän vaikeaa mut ehkä se ei sitten olekaan. Mitenkään vähättelemättä sun leipurin taitoja :) Pitänee joskus kokeilla!

Annastiina kirjoitti...

Kukkuu, minun blogissa olis sulle yks pikku juttu! (; Ja arvaa vaan väsäsinkö eilen lasagnea tämän innoittamana... Jep! :D

Henni kirjoitti...

Hei Maija:
Kiitoksia paljon, aika maukkailtahan nuo kyllä näyttävät, vaikka itse sanonkin.. :) Kannattaa tosiaankin kokeilla, maistuvat superpaljon paremmalle ku kaupan löppänät ja ovat mukavan meheviäkin.. :> Kaupassa ne on niin kalliitaki, ku ite tekee niin eivät käytännössä maksa paljoa mitään!

Annastiina:
Jee kiitos hulluna <: Mutta hei, lasagne onki tosi hyvää ja ku sitä kerran saa aikaseks tehtyä, niin sitä syö sitte pari päivää.. Mikroon vaan! :D Tiiä sitte se, että mie tuun innottaan sinua tulevaisuudessa leipoon/tekeen kaikkia muitaki herkkuja.. ;) Hähähä!