17 tammikuuta 2012

DIY: leikkuulauta

Viime kesänä kun alettiin tekemään meidän ruokapöytää (ei, se ei ole vieläkään valmis), aloin tekemään samalla myös leikkuulautaa. Ostettiin pöytää (80x80cm) varten 2 metriä 40 cm leveää liimapuulevyä, ja leikattiin levy kahtia (jolloin tuli 2 kappaletta 100x40 cm palasta). Näistä metrin paloista leikattiin molemmista 20 cm pois, jolloin levyistä tuli 80x40cm kokoisia. Kun nämä palat liimattiin vierekkäin syntyi 80x80 cm kokoinen pöytälevy. Pöydästä kerron joskus myöhemmin lisää. Kun kaksi 20x40 cm hukkapalaa oli leikattu levyistä pois, otin toisen talteen ja tein siittä leikkuulaudan. Ensin hioin kulmat pyöreiksi ja sitten koko laudan tasaiseksi.
Sain laudan Torniosta viime vkloppuna haettua ja pääsin nyt öljyämään sitä. Nuille laudoille löytyy varmaan joku "oikeaki" öljy, mutta mie käytin ihan normaalia rypsiöljyä. Öljysin laudan pari-kolme kertaa ja odotin välissä että kaikki öljy imeytyi. En kyllä ajatellut mitään paprikaa tai muuta värjäävää ruokaa tuossa leikkailla, mutta eiköhän tuo tule kovaan käyttöön.
 
Leikkuulauta ennen ja jälkeen öljyämisen. Väri muuttui hieman tummemmaksi ja oranssimmaksi. Nyt kun vielä Lauri sais sen ruokapöydän valmiiksi. Hankalaahan se on, kun me asutaan täällä ja ruokapöytä on 120 kilometrin päässä lukkojen takana. Ehkä vielä joskus. Suunnitelmissa olis tehdä myös kenkäteline, liitutaulu ja puulaatikko...

Ei kommentteja: