05 tammikuuta 2013

Vauvan poncho

Koska meille on pikkumuksu tulossa, heräs mulla kauhea hinku neuloa jotain pientä...

Tämä DROPS Design-ohje on otettu Garnstudio.com-sivuilta. Muuten alkuperäinen ohje, vaaleanpunaisella tehdyt lisäykset omiani. Ohje löytyy myös täältä. Tämän ohjeen tein pienimmällä koolla, eli 50/56, jolloin aloitussilmukoita luotiin 37. Lankana käytin Novitan Kelo-lankaa, värinä kameli nro 647. Käyttämäni valkoinen lanka oli jotain vanhaa, merkkiä en tiedä.

Koko: 1/3 - 6/9 - 12/18 kk (2 - 3/4) v = 50/56-62/68-74/80 (86/92-98/104) cm
Langanmenekki: 250-250-300 (300-350) g paksua lankaa

Hupun leveys: 17-18-19 (20-21) cm
Hupun korkeus: 19-21-23 (25-27) cm
Alaosan leveys: 45-49-52 (55-58) cm
Alaosan korkeus: 26-28-31 (34-36)

Ainaoikeinneule tasona:
Neulo kaikki kerrokset oikein.

Helmineule:
1. krs: *1 o, 1 n*, toista *-*.
2. krs: neulo nurjat s:t oikein ja oikeat s:t nurin.
Toista 2. krs:ta.

Lisäysvinkki: Lisää 1 s tekemällä 1 langankierto puikolle. Seuraavalla kerroksella langankierto neulotaan kiertäen (eli neulo langankierto takakautta), jottei muodostuisi reikää.

Neulotaan ylhäältä alas, aloita neulomalla huppu. Luo pyöröpuikolle langalla 37-39-41 (45-47) s. Neulo tasona helmineuletta, lukuunottamatta 3 ainaoikeinneulottua s (ks. selitys yllä) kummassakin reunassa. Tarkista neuletiheys (!) eli että työn leveys on yhtä suuri kuin pitäisikin olla. Tämä tarkoittaa esim. pienimmällä koolla sitä, että neulotun neuleen leveys on aluksi 17 cm. Kun työn pituus on 19-21-23 (25-27) cm, neulo 1 krs oikein oikealta puolelta ja kavenna samalla tasavälein 3-3-3 (7-7) s (älä kavenna reunojen ainaoikeinneulottujen silmukoiden kohdalla) = 34-36-38 (38-40) s. Kiinnitä 4 merkkilankaa työhön seuraavasti (oikealta puolelta katsottuna): 1. merkkilanka kiinnitetään 4 s:n jälkeen, 2. merkkilanka 13-14-15 (15-16) s:n jälkeen, 3. merkkilanka 21-22-23 (23-24) s:n jälkeen ja 4. merkkilanka 30-32-34 (34-36) s:n jälkeen. Kaikki mitat otetaan jatkossa tästä. Neulo 1 krs oikein nurjalta puolelta.
Lue koko seuraava katkelma ennen kuin jatkat neulomista!
Jatka neulomalla tasona sileää neuletta, lukuunottamatta 3 ainaoikeinneulottua s kummassakin etureunassa. Lisää samalla 1. oikean puolen krs:lla näin (ks. lisäysvinkki): Lisää 1 s 1. merkkilangan JÄLKEEN, 1 s ENNEN 2. merkkilankaa, 1 s 3. merkkilangan JÄLKEEN ja 1 s ENNEN 4. merkkilankaa (= 4 lisäystä). Toista lisäykset joka 2. krs vielä 15-17-18 (20-21) kertaa = 98-108-114 (122-128) s. Neulo siis aina yksi kerros niin että luot neljä uutta silmukkaan samalla kun neulot, ja yksi kerros niin että et luo ylimääräisiä silmukoita. Toista tätä, kunnes silmukoita on yhteensä tarvittava määrä, esimerkiksi pienintä kokoa tehtäessä 98 kappaletta.
SAMANAIKAISESTI kun työn pituus on 6-7-8 (9-10) cm, jatka sileää neuletta suljettuna neuleena, eli älä enää käännä työtä, vaan jatka oikean puolen neuleen neulomista koko ajan suljettuna neuleena. Keskiedun 6 s:lla neulotaan 1. krs:lla nurjaa ja tämän jälkeen sileää neuletta. Minun mielestä tätä ei ole pakko tehdä, enkä oikein ymmärrä sen tarkoitusta: ponchon yläosaan taaksen vain tulee ohuen ohut kaistale erilaista neuletta. Kun kaikki lisäykset on tehty, neulo kaikilla silmukoilla 1 krs sileää neuletta. Itselläni siinä vaiheessa kun kaikki lisäykset oli tehty ja silmukoita oli tarvittava 98 kappaletta, ei poncho ollut vielä läheskään tarpeeksi pitkä. Ohjeessa sanotaan että 15 kerrosta on 10 senttiä, muta minulla 15 krs oli noin 6 senttiä. Jatka siis sileää neuletta, kunnes ponchon alaosan korkeus on noin 22 senttiä. Neulo sitten kaikilla silmukoilla 4-4-5 (5-6) cm helmineuletta suljettuna neuleena. Neulo vielä 1 krs sileää neuletta ja päätä tämän jälkeen s:t löyhästi.


Viimeistely:
Ompele hupun yläreunat yhteen reunat vastakkain, jottei saumasta tulisi paksu. Voit olla myös käyttämättä ompelukonetta. Käytä avuksi virkkuukoukkua ja pujottele käyttämääsi paksua lankaa puolelta toiselle ja kiristä, jolloin sauma menee umpeen. Saumaa tai käytettyä lankaa ei huomaa laisinkaan.

Solmimisnauha :
Virkkaa n. 1 metrin pituinen nauha virkkuukoukulla ja kaksinkertaisella langalla. Pujota nauha hupun alareunaan, uloimman ainaoikeinneulotun silmukan yläpuolelle, tee nauhan kumpaankin päähän solmu. Itse pujottelin nauhan hupun ympäri ja sen jälkeen tein molempiin päihin isot solmut. 


  

7 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Sie oot niin kätevä! :)

boora kirjoitti...

Sä oot kyllä taitava tekemään tollasii käsitöitä :)

Henni kirjoitti...

Kiitos :) Oli tuossa kyllä aikamoinen väkertäminenki!

HoO kirjoitti...

Söpö!

Anonyymi kirjoitti...

Satuin sivuillesi, kun etsin ohjetta vauvan ponchoon. Pikkuinen on tulossa kuukauden päästä ja iski vielä into neuloa jotain keväistä pientä. :) Sinun lisäykset selvensi suuresti ohjetta, kiitos siitä! Käytit erilaista lankaa kuin ohjeessa, tuliko ihan mittojen mukainen suoraan ohjeella? Mulla on käytössä Novitan Ipana -lanka, joka on aika ohutta ja tuskailen nyt neuletiheyden ja koon kanssa. :( Huppua teen viidettä kertaa uudelleen ja leveys on kyllä yli 17 cm, mutta näyttää kamalan pienelle. Osaatko neuvoa antaa? :( :)

Henni kirjoitti...

Oi oi onnea pikkuisesta ♥ Oma vauva on maailman ihanin! Ihan sitä omakin vauvakuume herättelee päätään aina kun kuulee että joku saa vauvan ☺

Mutta asiaan! Mulla ei tullut ihan mittojen mukainen, mutta aika lähelle. Ensin kannattaa tehdä koe-kappale, josta selviää että kuinka monta silmukkaa kannattaa käyttää. Ohjeen mukaan 11 silmukkaa x 15 krs sileää neuletta puikoilla = 10 x 10 cm. Kokeile tämän mukaan ja jos tulee liian pieni, lisää silmukoita. Toki ei tarvi neuloa sitä 10 senttiä (eli noin 15 kerrosta) heti ensimmäisellä kokeilukerralla, aika hyvin näkee jo parin sentin kohdalla että kuinka leveä koepalasta tulee. Jouduin muistaakseni itse lisäämään silmukoita vaikka käytinkin paksua lankaa, sillä ohjeessa käytetty lanka oli tooosi paksua.

Ohjeen mukaan neulottu huppu onkin aika pikkuinen, että se ei oikeastaan tule paljoa vauvan poskille. Tein vastaavanlaisen ponchon kaverin 10 kk-pojalle joululahjaksi ohuemmasta langasta ja muistaakseni itsekin tuskastelin juuri tuon hupun kanssa kun näytti niin pieneltä. Tein ja purin ja tein ja purin ja sitten tein ihan reilusti leveämmän ja siitä tuli hyvä. Toki pikkuvauvalla on paljon pienempi pää, mutta silti suosittelen suurentamaan/leventämään huppuosaa jos se tuntuu liian pieneltä. ☺ Kannattaa aina neuloa muutama sentti ja sitten miettiä että miltä huppu näyttää kun sen neuleen taittaa kaksinkerroin. Lisäksi, kun ohjeessa käytettiin paksumpaa lankaa, neule on löyhempää, toisinkuin ohuella langalla neulottaessa. Tämän vuoksi varmaankin ohuella neulottuna hupusta tulee jotenkin tiukka/niukka, joten suosittelen suurentamaan ☺

Anonyymi kirjoitti...

Voi lämmin kiitos! Koetan näpertää :)