23 kesäkuuta 2014

Nokkosesta ruokaa

Nykyään on jotenki hirveän trendikästä olla mahdollisimman luonnonmukanen ja muutenkin semmonen luomuihminen. On suosittua kyykkiä ojanpientareella keräämässä voikukkia salaattia varten, kasvattaa ite kaikki vihannekset ja tyyliin keriä lampaat että saa villaa omatekosia vaatteita varten. Toki tietenkin leipä, pasta ja muut tämmöset ostetaan kaupasta, eihän niitä nyt oo aikaa alkaa tekemään. ;)
Niin. Oon nyt sitte varmaan semmonen trendi-ihminen kans, ku mie kävin vanhempieni pottupellon reunalta keräämässä nokkosia pakastimeen. :D


Jep, siis nokkosia. Niitä ärsyttäviä pisteleviä kasveja, että ku kerran pistää niin viikon verran kutisee ja kauhea patti. Sain kuitenki kaks kärpästä yhellä iskulla: kivan yrtin ruoanlaittoon ja vähän niitä viheliäisiä vähemmäksi tästä maailmasta.
Nokkonenhan on siis helppokäyttöinen kasvi/yrtti, sitä voi käyttää helposti vaikkapa leipätaikinaan tai siitä voi hauduttaa teetä. Mie käytin sitä tänään lättyjen ja nokkoskasvis-lihavuoan teossa. Ennen käyttöä nokkoset on kuitenkin tärkeä ryöpätä: huuhtele nokkoset tosi tosi hyvin runsaassa vedessä. Keitä isossa kattilassa vettä ja kun vesi kiehuu, heitä nokkosenlehdet kattilaan. Painele lehtiä veden alle. Kun vesi alkaa taas kiehua, säädä kello 5 minuutin päähän. Kun kello soi, kaada lehdet lävikköön ja huuhtaise vielä kylmällä vedellä. Tämän jälkeen voit silputa nokkosenlehdet veitsellä. Käytä se mitä tarvit, loput menee helposti mini-minigrippusseissa pakastimeen.



Nokkoslätyt (neljälle)
~ 5 dl maitoa
~ 3 dl vehnäjauhoja
~ 1 tl suolaa
~ ½-1 dl ryöpättyä ja silputtua nokkosta
~ 1 rkl öljyä
~ 2 kananmuna
( ~ paistamiseen voita)

Sekoita ainekset keskenään, anna turvota 30 min. ja paista sitten kuumalla pannulla kypsiksi. Tarjoa puolukkahillon kanssa.

 Nokkoskasvis-lihavuoka (GL, semi-VHH)
~ 400 g jauhelihaa
~ 1 sipuli
 ~ 3 valkosipulinkynttä
~ 1 tomaatti
~ 1 paprika
~ 1 keltainen porkkana
~ pala bataattia
~ 2 porkkanaa
~ 1 dl pakasteherneitä
~ 1 dl ryöpättyä ja pilkottua nokkosta
( ~ paistamiseen voita)
~ 1 tlk tomaattimurskaa
~ mausteita (suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta, punaviinietikkaa, tomaattipyrettä)
~ 3 dl juustoraastetta

Pilko tai raasta sipulit, valkosipulit, tomaatti, paprika, bataatti ja porkkanat. Paista jauheliha kypsäksi pannulla ja lisää kasvisraaste. Mausta. Kun kasvikset ovat alkaneet kypsyä ja neste on hävinnyt, lisää tomaattimurska ja pari kauhallista vettä. Lisää myös herneet ja nokkonen. Anna seoksen kiehua, kunnes kaikki kasvikset ovat kypsiä/melkein kypsiä ja ylimääräinen neste on kastikkeesta haihtunut. Voitele uunivuoka, lado vuokaan vuorotellen kastiketta ja juustoraastetta. Lisää päälle vielä juustoraaste. Paista 200ºC uunissa keskitasolla 20 minuuttia.



2 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Nuo lätyt kuulostaa hyviltä, pittää testata joskus kun on mökillä - täällä kaupungissa en taida uskaltaa tienreunusnokkosia kerätä ruuaksi. :D

Henni kirjoitti...

Joo ei ehkä kuitenkaan :D Vois olla ikäviä sivumakuja nokkosissa...