28 toukokuuta 2015

Ikea Duktig -projekti

Minni sai äidiltäni joululahjaksi Ikea Duktig-keittiön.

Koska keittiö on vähän ankea ja tylsä sellaisenaan, halusin ehdottomasti muokata sitä. Mieskin oli ideassa heti mukana ja ryhdyimme tuumasta toimeen.

Aluksi haimme inspiraatiota Pinterestistä ja päädyimme sitten seuraavanlaiseen väriyhdistelmään: valkoinen ja ruskea puu. Valkoinen on ajaton ja aika moderni plus me molemmat pidämme petsatusta puusta - värimaailman valinta oli siis helppo.
Ja jos mie en voi saaha semmosta keittiötä (ainakaan vielä) kuin haluaisin, niin ei se tarkota etteikö Minnin keittiö vois olla ihan täydellinen!

Inspiraatiokuvat projektia varten: 


Aluksi pienet vastoinkäymiset kohtasivat projektiamme. Ensinnäkin keittiö oli joulusta asti vanhempieni tykönä, josta haimme sen kotiimme vasta helmikuussa puolivälissä. Toisekseen kalustemaali jonka aioimme ostaa Clas Ohlsonilta, oli loppunut. Kyselyihin maalin saapumisesta taas Roin myymälään Clasun asiakaspalvelusta vastattiin, että sitä tulee kun kelit on sillai plussalla, että ne pystytään kuljettamaan tänne Lappiin ilman että ne jäätyy rekassa. Just. Maalaamisprojekti aloitettiin siis helmikuussa, joka on tilastollisesti vuoden kylmin kuukausi Suomessa, että... No, ei jääty odottelemaan, vaan anoppi osti Oulun Clasulta kaipaamamme maalin ja postitti sen tänne. Maalaaminen oli hidasta: ainoa paikka missä maalausta pystyi suorittamaan, oli kylpyhuone ja sielläkin vain puolikkaan neliön kokoinen tila. Maalaa yksi kerros parin laudanpätkän päälle, odota monta tuntia, maalaa toinen kerros, odota taas... ja kun olet maalannu viis kerrosta niin odota pari päivää että ne on varmasti kuivia ja käännä, toista maalausurakka. Niin ja maalaa sitte vielä loputki tuhat palaa... Maalausurakka kesti pari kuukautta.

Niin ja sitten pitikin lähteä Posiolle petsaamaan ja lakkaamaan pöytälevy, koska meillä ei kotona ole sellaisia tiloja, missä se olisi onnistunut. Alkuperäinen lakkakerros irtosikin odotettua hieman haastavammin irti, mutta tästäkin selvittiin - viime tipalla (viimeinen lakkakerros saatiin pintaan kaksi tuntia ennen lähtöä kotiin..). Projektin vaiheista lisää alempana.

Suunnitelma:


Tarvittavat välineet...
duktig-keittiön perusosa sekä lisäosa
hiomapaperia (+hiontakone!)
puolikiiltävä kalustemaali 40, pure white (Clas Ohlson)
pensseleitä
pähkinäpuu-petsi (maston woodmix, nro 167)
sieni petsin levittämiseen
kiiltävä lakkaspray tason lakkaamista varten
....ja hyvät hermot!


Projektin vaiheet...

1. Hio kevyesti kaikki keittiön palat. Voit jättää halutessai ohuet taustalevyt hiomatta ja maalaamatta sekä pinnat, jotka eivät tule näkyviin (esim. pohja ja saumat). Hioin myös "mikro"-osion tason (jossa on siis kuva mikron lautasesta) ja muutin sen normaaliksi kaapiksi. Meillä ei mikroa kotona ole, joten ajattelin että turhapa sitä on Minninkään keittiöön jättää. Lisäksi hioin kaikki jo valmiiksi valkoiseksi maalatut pinnat, jotta saisin kaikista sitten varmasti samansävyiset maalaamalla ne uudestaan.

2. Maalaa valkoisella maalilla hiotut palat. Anna kuivua hyvin ja maalaa vielä pari kerrosta, kunnes ovat täysin valkoisia. Maalasin ite kolmesta kaheksaan ohuen ohutta kerrosta riippuen siitä, oliko pala valkoinen vai puunvärinen.


3. Hio petsattava pöytätaso kunnolla, jotta kaikki lakkajämät lähtevät pois. Meidän piti suorittaa neljä (tai viisi, sekosin laskuissa jossain vaiheessa) hiontakonesessiota, sillä lakka oli todella tiukassa kiinni eikä petsi tarttunut joka kohtaan. Pyyhi kostealla hiontapöly pois. Ja älä ees yritä käsin hiomista.

4. Petsaa pöytätaso. Anna kuivua hyvin. Hio kevyesti ja pyyhi ennen lakkaamista.

5. Lakkaa pöytätaso lakkaspraylla. Huomaa, että tämä on tehtävä lämpimissä tiloissa, ei kuitenkaan kotona sisällä. Taso vaatii usean lakkakerroksen ja koko 400 ml lakkapurkki kuluikin tason lakkaamiseen. Voit halutessasi käyttää myös sudittavaa huonekalulakkaa. Hio kevyesti muutamaan otteeseen lakkakerrosten välillä, jotta pinnasta tulee tasainen ja kiiltävä.


6. Ruuvaa vetimet paikoilleen hellan säätönupeiksi. Jätä vetimet kuitenkin hieman löysälle, jotta nuppeja voi käännellä kuten oikeassakin keittiössä.

7. Ruuvaa keittiön toiseen reunaan koukku esiliinan ripustamista varten. Liimaa led-valot työpöydän yläpuolelle. Lisää somisteet keittiöön ja valmista tuli!

8. Halutessasi voit tehdä itse juttuja keittiöön. Itse tekasin patalapun ja patakintaan sekä keittiöpyyhkeen kankaasta. Kaikkiin lisäsin ompeluvaiheessa pienet lenksut, joista ne voi ripustaa roikkumaan.


Lisäksi ostimme... 
kaksi pakettia (4 kpl) lindsal-vetimiä hellan säätönupeiksi (ikea)
kapearaitaista sofia-kangasta (ikea)
tullia-esiliinan (ikea)
duktig-kattilasarjan (ikea)
duktig-vihannes- ja ostoskoriruokasetit (ikea) 
 kuparinvärisen ja vaaleanpunaisen kakkulautasen (hm home)
led-valot (lidl)
kakkuvuoan ja kaulimen (koduekstra, tallinna)
svartsjön-kaksoiskoukun (ikea)
+ leikkasin suuresta tiskirätistä pienen palan pikkutiskirätiksi

Lahjaksi Minni sai keittiötä varten...
duktig-keittiövälineitä
duktig-laseja
pikku myy -nuolijan
 prinsessa-tarjottimen
"joulutorttuja" ja "marenkeja"
puisia kuppikakkuja ja kakkupalan


Ta-daa! Valmista tuli ☺
Kokosimme keittiön illalla, kun Minni oli laittanut jo nukkumaan. Laitoimme kattilat, ruoat ja muut paikoilleen - sitten vain odottamaan aamun valkenemista ja tytön heräämistä.

Ja voi sitä riemua! Voitte vain kuvitella kuinka onnellinen ja innoissaan pikkutyttömme oli. ♥
Kaikki työ ja tuskailu oli niiiin sen kaiken vaivan arvoista!Nyt meidän keittiössä valmistuu omien tekemieni ruokien lisäksi päivittäin uunissa valmistettua nakki-herkkusieni-valkosipuli-marenki-keittoa sekä höyrytettyjä joulutorttu-kaloja. Mmm!4 kommenttia:

Laura Hoisko kirjoitti...

Törmäsin sisustusblogeissa dcfix-kontaktimuoviin, aattelin kyl testata vuokrakämpän keittiöön :)

Henni kirjoitti...

Minäkin oon kuullu siitä ja kuulemma on helppo asentaa ja hyvä tulee :) Ja sisko laitto just mustalla liitutaulutarralla keittiön oranssit välitilan laatat piiloon ja nyt niihin voi kirjottaakkin!

Sanna kirjoitti...

Hurja urakka, mutta kyllä siitä tuli aivan ihana pieni keittiö. :)

Henni kirjoitti...

Kiitos!! ☺