14 marraskuuta 2012

Villasukkaohje

 Minun mielestä kutominen on ihanaa! Saa lyödä aivot narikkaan ja tehä jotain tuottavaa. Muutama päivä sitten kudoin avomiehelle villasukat, joita tämä oli toivonut. Lankana käytin Novitan Nalle Four Seasons Kesä-lankaa, jossa kirjopinta syntyy kätevästi ilman langanvaihtoja. Tämä villasukkaohje on otettu Novitan lankakerän vyötteestä. Täältä löydät eri kokoisille sukille mitat - ja eikun vain kutomaan! Langan lisäksi tarvitset viisi sukkapuikkoa ja yhden virkkuukoukun (ei pakollinen, helpottaa lankojen päättelyä lopussa). Laurin kengänkoko on 42, mutta koska minun kudontakäsiala on aika löysää, loin ohjeen 52 silmukan tilalta 48 silmukkaa. Seuraava ohje on siis kengännumero 42:lle, mutta ohjetta mukauttamalla sukkamittojen mukaan saat helposti tehtyä sopivan kokoiset sukat.

Luo sukkapuikoille 48 silmukkaa (=varren silmukat) ja jaa silmukat tasaisesti neljälle puikolle (4x12). Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä - I puikko on siis se johon on luotu ensimmäiset silmukat ja jota alat kutomaan ensimmäisenä silmukoiden luonnin jälkeen. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta (2 oikein, 2 nurin) noin 14 senttiä.

 Aloita sileä neule (kaikki oikein) ja neulo neljä kerrosta. Aloita sitten kantatilkku: neulo I puikon silmukat oikein IV:lle puikolle ja jätä muut silmukat odottamaan. Tällöin IV:llä puikolla on 24 silmukkaa (=kantatilkun silmukat). Käännä työ, nosta 1. silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ, nosta taas 1. silmukka ja neulo muut silmukat oikein. Toista näitä kahta kerrosta kunnes kantatilkun korkeus on 24 kerrosta (=kantatilkun kerrokset). Jatka samaa neuletta kuin aiemmin, eli IV puikon neuletta.

 Lepäämässä olleet II ja III puikon silmukat voi siirtää samalle puikolle, jotta saat tarpeeksi puikkoja käyttöösi. Jaa IV:n puikon 24 silmukkaa kolmelle puikolle, niin että jokaisessa on 8 silmukkaa (=kantatilkun silmukkajako kantapään kavennuksia varten). Neulo työn oikeasta reunasta 1. puikon kaikki silmukat oikein ja 2. puikon kaikki silmukat oikein viimeistä silmukkaa lukuunottamatta. Nosta 2. eli keskimmäisen puikon viimeinen silmukka, kudo 3. puikon ensimmäinen silmukka ja vedä nostettu silmukka neulotun silmukan yli. Tämä on ylivetokavennus. Tällöin 1. ja 2. puikolla on kummallakin 8 silmukkaa, mutta vasemmanreunimmaisessa eli 3. puikossa on vain 7 silmukkaa.

Älä kudo 3. puikon muita silmukoita, vaan käännä työ.

Nosta 1. silmukka neulomatta, neulo taas 2. puikon muut silmukat viimeistä lukuunottamatta. Neulo 2. puikon viimeinen ja 1. puikon ensimmäinen silmukka nurin yhteen. Tällöin silmukoita on jäljellä 1. puikossa 7 kpl, 2. puikossa 8 kpl ja 3. puikossa 7 kpl. Käännä taas työ, nosta keskimmäisen puikon 1. silmukka neulomatta ja jatka tätä niin kauan, että reunimmaisilta puikoilta (1. ja 3. puikko) on silmukat loppuneet ja 2. puikossa on jäljellä 8 silmukkaa. Aina oikein kudottaessa tulee ylivetokavennus ja nurin kudottaessa kaksi silmukkaa kudotaan nurin yhteen.

 Näin muodostuu kantapää. IV:lle puikolle on jäänyt nyt siis yhteensä 8 silmukkaa.

 Poimi kantalapun vasemmasta reunasta vapaalle puikolle 12 silmukkaa (=kantatilkun reunoista poimittavat silmukat). Poimi myös kantalapun oikeasta reunasta vapaalle puikolle 12 silmukkaa. Kudo kerros sileää neuletta ja siirrä IV:n puikon 8 kantasilmukasta 4 toiselle ja 4 toiselle puikolle, joihin nostit vasta työn reunoista 12 silmukkaa. Tällöin IV:llä puikolla on 12+4 eli 16 silmukkaa ja I:llä puikolla 12+4 eli 16 silmukkaa. Voit myös siirtää II+III puikkojen 24 silmukkaa kahdelle puikolle, jolloin sinulla on seuraavan verran silmukoita: I puikolla 16 kpl, II puikolla 12 kpl, III puikolla 12 kpl ja IV puikolla 16 kpl. Nyt voit aloittaa kiilakavennusten teon. Neulo I puikon 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä silmukkaa ylivetäen yhteen. Tällöin puikkojen, joissa on 16 silmukkaa, silmukat vähenevät viiteentoista. Neulo yksi välikerros ja tee kavennukset kuten edellä. Neulo sitten kaksi välikerrosta, tee kavennuskerros, kolme välikerrosta ja niin edelleen, kunnes myös I ja IV puikoilla on kummallakin 12 silmukkaa. Sitten joka puikolla on 12 silmukkaa ja silmukoita on samanverran  kuin alussakin, eli 48 silmukkaa. Lopeta sitten kavennukset ja jatka sileää neuletta kunnes pikkuvarvas peittyy ja pohjan pituus on 20 senttiä (=pohjan pituus ennen kärkikavennuksia).

Seuraavaksi voit tehdä kärkikavennukset. Tee I ja III puikon lopussa ylivetokavennus sekä II ja IV puikon alussa kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tällöin silmukat vähenevät jokaisella kavennuskerroksella yhteensä neljällä. Tee tällaiset kavennukset joka toinen kerros, kunnes joka puikolla on jäljellä kuusi silmukkaa. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella.

 Kun työssä on jäljellä 8 silmukkaa, voit aloittaa työn päättelyn. Ota avuksesi virkkuukoukku.


Katkaise lanka, mutta jätä sitä n. 15 senttiä. Vedä lanka I puikon 1. silmukasta lenkiksi ja vedä sitten lanka kokonaan lenkin läpi. Kiristä. (Katso kaksi ylläolevaa kuvaa ja yksi allaoleva kuva.)


 Tee näin joka silmukalle, kunnes ne loppuvat.

Päättele langanpäät hyvin. Tadaa, valmista tuli!

6 kommenttia:

Terhi/Puikolta pudonnut kirjoitti...

Kivat sukat,ihana huomata,että muutkin neuloo :)

Sorppa päteminen,mutta vaatetusalan amiksen käyneenä pistää silmään sana kutominen. Toi on neulomista,koska siinä on silmukoita ja se joustaa.

Kutominen on sitä mitä tehdään kangaspuilla ja se ei jousta. :)

Henni kirjoitti...

Nyt pitääkin alkaa oikein miettimään että mitä sitä seuraavaksi neulois, on se vaan niin mukavaa :) Ihan oikeassa olet - mulla vaan sattuu menemään vähän sanat sekaisin, mutta tärkeintähän on että asia tulee ymmärretyksi :)

Anna kirjoitti...

Oot kätevä, ohjeita en kyllä tajunnu mut pitää vielä joskus opetella! :D Koulussa oon saanu neulottua joskus sukat opettajan valvovien silmien alla... yli 10v sitten? :D

Henni kirjoitti...

Heh kiitos :D Kyllä nuo ohjeet sitten avautuu jos oikeasti alkaa tekemään sukkia.. Kantapään teko on kaikista vaikein, mutta sittekku sen oppii niin loppu on ihan lastenleikkiä ;)

Unknown kirjoitti...

Ihanan monipuolinen blogi :) terkuin uusi lukija

Henni kirjoitti...

Tervetuloa lukemaan! :)