25 marraskuuta 2014

Pekonipatonki


Oon innostunu ihan älyttömästi leivän leipomisesta. Ennen minun tekemistä sämpylöistä tuli lättäniä ja patongitkaan ei maistunu oikein miltään. Olen kuitenkin leipäkirjan myötä keksiny salaisuuden hyvän leivän tekoon: vaivaa taikinaa ku heikkopäinen. En ennen vaivannu, vaan nytpä vaivaan - ja ihan koneella.


Pekonipatongit (3 kpl)

~ 1 pkt pekonia
~ 2½ dl vettä
~ 1 pss kuivahiivaa / 25 g tuorehiivaa
~ ripaus ruokosokeria
~ 2/3 tl suolaa
~ reilu 5 dl vehnäjauhoja + leivontaan
~ 1 tl kuivattua timjamia
~ 2 tl paprikajauhetta
~ ripaus rouhittua mustapippuria


Paloittele pekoni saksilla pieniksi paloiksi ja paista pannulla rapeaksi. Ota pekonipalat erilleen ja kaada pekoneista lähtenyt rasva kulhoon. Lisää kulhoon myös vesi ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, suola ja sokeri. Sekoita hyvin. Lisää jauhot sekä mausteet ja vaivaa taikinaa monitoimikoneessa 15 minuuttia. Anna taikinan kohota keittiöpyyhkeen alla 45 minuuttia.

Leivo taikinasta kolme patonkia. Painele patonkien keskelle lovi ja painele pekonit patonkien sisään. Käännä patongit kierteelle ja laita ne leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota vielä 30 minuuttia peitettyinä. Paista 275° uunin keskitasolla. Paista patonkeja ensin 3 minuuttia ja kaada sitten uuniin ½ dl vettä (heitä pohjalle takaosaan, varo kuumaa vesihöyryä). Sulje uunin luukku ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia. Anna patonkien jäähtyä ritilällä.




Ei kommentteja: