25 heinäkuuta 2015

Tampuriini


Reilu viikko sitten kävin Anttilassa ja bongasin tekstiilialepöydästä suloista pinkki-punaista Annon Tampuriini-kangasta. Kangasta lähti mukaan pari metriä ja sen käyttötarkoitus on vieläkin tuntematon.. 
Noh, pari päivää sitten eksyin taas kyseisen alepöydän ääreen ja huomasin, että kangaspakkojen joukosta pilkistää sinivihreä Tampuriini-kangas - ja sitähän oli pakko saada!
Ostin kangasta samantien kolme metriä ja aloin suunnittelemaan sen käyttötarkoitusta. Jostain sain idean pussilakanoiden tekemiseen. Minnillä on nyt käytössä ikean pinnasängyn täkki ja cirafin tyyny (110x125 ja 35x55 cm) ja Eskolla puolestaan äitiyspakkauksen täkki (taitaa olla 60x120 cm). Vuoden-puolentoista päästä Esko saa Minnin täkin ja Minni puolestaan "isojen tyttöjen" peiton. Koska pikkupussilakanoita meillä on jo, päätin tehdä Eskolle valmiiksi isompaan täkkiin ja tyynyyn sopivan pussilakanasetin.


Pussilakanasettiä 110x125 cm ja 35x55 cm varten tarvii 150 cm leveää kangasta melkein kolme metriä. On hyvä muistaa, että pesussa kangas kutistuu usein sen 5% ja kolmesta metristäkin häviää 15 cm. Lisäksi kangasta pitää olla tarpeeksi saumavaroja ajatellen.


Pese ensin kangas. Leikkaa sitten pussilakanaa varten 115x255 cm kokoinen kangaspala. Taita lyhyet sivut sentin matkalta kaksinkerroin ja ompele suoralla, jolloin pussilakanan alareunaan tulee siistit päärmeet. Taita kangas sen jälkeen nurinpäin kaksinkerroin ja ompele pitkät sivut yhteen, jolloin muodostuu 110x125 cm kokoinen pussilakana.


Kun pussilakana on vielä nurinpäin, ompele pussin suuta kiinni molemmista reunoista kohti keskustaa noin parinkymmenen sentin matkalta, jotta täkki pysyy sitten pussilakanan sisällä. Käännä oikeinpäin ja valmista tuli.


Ja eikun tyynyliinan tekoon! Leikkaa kankaasta 40x130 cm kokoinen pala. Aloita ompelu samalla tavalla kuin pussilakanankin kanssa, eli ompele lyhyihin sivuihin sentin paksuiset kaksinkerroin olevat päärmeet. Taita kangas nurinpäin kaksinkerroin tyynyliinan muotoon ja jätä n. 15 cm ylimääräinen lärpäke, jolla saat läpän joka pitää tyynyn sisällä. Taita myös tämä lärpäke liinan päälle (ks. ylläoleva kuva). Alapuolella näkyy kuva valmiista läpästä. 


Käännä tyynyliina oikeinpäin.Sitten ne ovatkin valmiita :) Vielä silittäminen ja ne pääsevätkin odottelemaan pikkumiehen kasvamista. Kangasta jäi vielä jonkin verran, saapa nähä mitä siitä keksii...

Ei kommentteja: