29 toukokuuta 2013

DIY: pinnasängyn reunapehmuste

Muutama viikko sitten päätin tehdä M:n pinnasänkyyn reunapehmusteen. Hintaa koko hommaan tuli vain noin viidentoista euron verran - kun ite tekee niin pääsee halvalla, mutta saa kuitenkin tismalleen sellaisen kuin tahtoo. Googlettelin vielä reunapehmusteiden hintoja, aika tyyriitä tuntuvat olevan. Hinta alkaen noin neljäkymppiä ja löysimpä melkein sadan euron hintasiaki. Suosittelen siis tekemään ite! Jos tekee itse tällä ohjeella, kannattaa kuitenkin aina välillä kokeilla pinnasänkyyn reunukkeen sopivuutta. Vaikka tämä ei ollut vaikea tehä, piti aika paljon koko ajan pähkäillä, että mites tämä nyt menee jos ompelen tästä ja teen näin ja näin... Mistään en ohjetta tähän kattonu, tämä syntyi omalla oivalluksella ja minun kolmen ihanan siskon pienoisen pähkäilyn avustuksella ;)
Tämä ohje on 120 x 60 cm kokoisiin pinnasänkyihin. Tarvit 1,65 metriä kangasta, joka on 150 cm leveää. Kangas on EMMIE RAND, Ikeasta. Kankaan mittaan on laskettu kaikki saumavarat. Lisäksi tarvii sakset, nuppineuloja, ompelukoneen, liitua piirtämiseen, muistilapun jossa ohjeet sekä senttimetrimitan. Pehmusteeksi käytin kaksi vanhaa huopavilttiä, jotka laitoin päällekkäin. Kaupoissa myydään myös halpoja huopavilttejä, esim. Ikeasta niitä löytyy alle kahella eurolla. Lisäksi kiinnitystä varten tarvii satiininauhaa 7,2 metriä. Satiininauhan ostin tiimarista (10 metriä), maksoi pari euroa.

 Leikkaa kangas viiteen 33 cm leveään kaistaleeseen. Yhden kaistaleen koko on siis 150 x 33 cm, kuvassa ovat kaksinkerroin. Laita aina kahden palan oikeat puolet vastakkain ja surauta ompelukoneella reunasta. Tee näin kaikille paloille, eli viidestä kaistaleesta syntyy yksi toooosi pitkä kaistale, jonka koko on noin 33 x 730 cm (kun saumavaroja on joka saumassa pari senttiä).

 Taita kangas kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain, eli päältä katsottuna kangas on noin 33 x 365 senttiä (saumavaroja on edelleen jäljellä n. 5 senttiä). Leikkaa ja ompele myös huovasta samanlainen pitkä kaistale. Pehmuketta varten tarvii kaksi kappaletta 33 x 360 cm kokoista huopaa. Valmiina 30 senttiä on siis reunukkeen korkeus (saumavaroja lähtee pois pari senttiä) ja 360 senttiä sen koko pituus.
 Laita huopapalat kankaan alle. Kerroksittain on siis neljä eri kangasta: kaksi päällykangasta ja kaksi huopaa. Laita kankaat toisiinsa kiinni nuppineuloilla reunasta ompelua varten.
 Leikkaa satiininauhat kahteentoista 60 sentin palaan. Taita palat kaksinkerroin ja laita ne ennen ompelua kankaiden väliin 60 sentin välein molemmille puolin (paitsi toiseen päätyyn). Tällöin kiinnitysnauhat tulevat pinnasängyssä joka nurkkaan ja pitkien sivujen keskelle (6 kpl). Nauhat tulevat sekä reunukkeen ylä- että alareunaan, eli niitä on 12 kpl.
 Satiininauhojen päät jäävät siis ulkopuolelle ja nauhat itsessään menevät kahden päällykankaan väliin. Kun ompelu on tehty ja kankaan kääntää oikeinpäin, satiininauhalenkit ilmestyvät esiin.
 Sitten vaan ompelemaan, sur-rur-rur! Ompele siis kangaskaistaleen molemmat reunat. Toinen pääty on jo valmiiksi kiinni, mutta toinen jää auki. Kun olet ommellut, käännä koko työ nurinpäin ympäri, jotta kankaan oikeat puolet sekä satiininauhat paljastuvat ja huovat sekä saumat jäävät sisälle piiloon.
 Kun työ alkaa olla melkein valmis, ompele vielä auki oleva pääty kiinni toiseen päätyyn. Käännä avoimen päädyn reunat sisällepäin ja sujauta kiinnioleva pääty toisesta sisään, jotta pitkästä kangaskaistaleesta muodostuu iso "putkilo", tai siis sellainen joka ei ole mistään kohdasta auki. Ompele putkilo nyt kiinni niin, että ompelet kankaan päältä vain suoralla ompeleella. Lisäksi ompele suoralla ompeleella jokaisen satiininauhan kohdalle kankaaseen suora ommel (ylläolevassa kuvassa), sekä myös satiininauhojen väliin. Suorat ompeleet tulevat näin ollen n. 30 sentin välein koko reunukkeeseen. Tämä takaa sen että reunus pysyy sängyssä paremmin pystyssä eikä ole sellainen lötkö.


 Näin satiininauhat tulevat kahdestatoista eri kohdasta reunuksesta ulos. Solmi nauhat kahdelle solmulle - näyttää rusetilta!

 VALMIS!
Kyllä pikkupiikun nyt kelpaa yöt nukkua. Hauskasti sopii myös Pingu-mobiilin raidat uuteen reunapehmukkeeseen :) Ollaan ostettu M:lle uusi pinnasänky Ikeasta, mutta se ei mahtunu meän autoon ja saadaan sen tänne vasta muutamien viikkojen päästä. Mutta lisää siittä sitten myöhemmin!


10 kommenttia:

H / Lumimäellä kirjoitti...

Kovan työn teit! Ja mahtis lopputulos! Hyvä tsyde <3

Henni kirjoitti...

Kiitos <3 :>

Sarkku kirjoitti...

Ihana, oot kyllä tosi taitava (itse saisin vaan tuhoa aikaiseksi) :)

Henni kirjoitti...

Kiitos Sarkku! Yllätin kyllä itsenikin! Ajattelin että saapa nähä mitä tästä tulee, mutta tuliki tosi hyvä :)

Paskaa rakkaudella kirjoitti...

Loistava ohje, taidanpa ottaa tästä lauantai-projektin itselleni jolloin neiti hyvästelee kehdon ja taloon tuodaan pinnasänky :)

Henni kirjoitti...

Oi pikkuvauva! Tuo reunapehmuste on helpompi tehdä kuin miltä ehkä kuulostaa :) Ja saa just semmosen ku haluaa!

Anonyymi kirjoitti...

Hei kiitos tosi paljon, sain tästä vähän ideaa ja rohkeutta tehä ite, selannu reunapehmusteita ja suurin osa on poskettoman hintasia tai ei vaan miellytä silmää. :D

Henni kirjoitti...

Hyvä hyvä hyvä! Myynnissä on siis lähinnä vaan jotain muumeja tai jotain ihan tylsiä... Parempi tehä ite! :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Tein tällä ohjeella pienelle pojalleni uuden reunapehmusteen, lisäsin nauhat tosin myös pehmusteen toiseen päätyyn eli nauhoja tarvitsee yhteensä 14. Mulla on ollut sama ongelma, markkinoilla olevat reunapehmusteet ovat tylsiä, rumia tai kalliita, joten oli hyvä ratkaisu tehdä pehmuste itse.

Henni kirjoitti...

Eipä kestä kiittää! Mukavaa että ohje oli mieleinen :) Meidän pinnasängyssä päädyt ovat umpinaiset, mutta hyvä että hoksasit lisätä ylimääräisiä nauhoja jotta reunapehmuste pysyy hyvin paikoillaan.