12 elokuuta 2015

Marenkiohje


Ristiäisvalmistelut ovat lähteneet käyntiin...

Söpöt marengit
4 kanamunan valkuaista
  2,3 dl sokeria
elintarvikeväriä


Ohjeesta tulee noin kolme pellillistä pieniä marenkeja. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi kiehuvassa vesihauteessa. Itse käytin kahta kattilaa, suurta ja pienempää, ja niillä marengin teko onnistuikin erinomaisesti. Päällimmäisen kattilan pohja ei saa koskettaa alemman kattilan pohjaa, eikä päällimmäisen kattilan pohjan edes tarvitse osua veteen. Lisää sokerit ripotellen vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Vatkaa noin 10 minuuttia sokerin lisäämisen jälkeen, kunnes sokerikiteitä ei enää tunnu marenkimassaa pyöriteltäessä sormissa (=sokeri on sulanut). Siirrä astia kylmään vesihauteeseen vähäksi aikaa ja vatkaa, kunnes marenki on jäähtynyt (n. 15 min.). 


Lisää elintarvikeväri muutama tippa kerrallaan ja sekoita nuolijalla tasaiseksi. Väriä olisi saanut lisätä enemmänkin, kuten allaolevista kuvista näkee. Marenkien väri vaalenee uunissa aika paljon, joten väri saa olla tummempi ennen paistamista kuin mitä lopullisesta tuloksesta haluaa. Lapa massaa pursotinpussiin ja pursota leivinpaperille. Itse käytin 10 mm tähtityllaa. Paista uunissa 100°C 1,5 tuntia tai kunnes irtoavat leivinpaperista helposti ja ovat rapsakoita. 


Vaikka marengeista oli tarkoitus tulla "värikylläisempiä", ovat nämäkin hyviä! Teemavärinähän on mintunvihreä niin nämä sopivat siihen mainiosti. 


Ja nyt vain lauantain ristiäisjuhlia odottelemaan ja lisävalmisteluja tekemään!

Ei kommentteja: