09 syyskuuta 2012

DIY: pöytä


Kesällä 2011 oltiin aika kyrpiintyneitä meän vanhaan ruokapöytään. Siinä oli hirveästi naarmuja ja ällö-oranssi värikään ei meitä miellyttäny. Päätettiin siis tehdä asialle jotain! Aivan ensimmäisenä irrotettiin pöydästä jalat ja kehikko. Pöytälevy nakattiin roskiin ja koska ei oikein pidetty kehikon ja jalkojen kermaisesta sävystäkään, päätettiin maalata ne. Jalat ja kehikko hiottiin, puhdistettiin ja maalattiin valkosella kalustemaalilla kauniin puhtaan valkoiseksi.


Rautakaupasta käytiin ostamassa liimapuulevyä. Koska entinen pöytälevy oli kokoa 80x80 cm, ostettiin yksi 40x200cm levy. Levy sahattiin kahtia, jolloin syntyi kaksi 40x100cm palasta. Näistä paloista sahattiin päistä 20cm:n turhat palat pois, jolloin saatiin sitten kaksi 40x80cm palaa. Nämä palat kun laitettiin vierekkäin ja liimattiin erikeepperillä, syntyi 80x80cm pöytälevy. Kun liima oli kuivunut, pystyi levyn ottamaan puristuksesta pois. Lopuksi levy hiottiin kunnolla. Hiomisen jälkeen pöytä puhdistettiin pölystä nihkeällä rätillä ja petsattiin pähkinäpetsillä.


 
Kun pöytälevy oli petsattu, se lakattiin. Lakka tekee pöydän pinnasta tosi kestävän ja kiiltävän. Käytettiin venelakkaa, mutta varmasti monet muutkin lakat käy. Ensimmäinen lakkakerros tehtiin seoksella 1/3 lakkabensiiniä ja 2/3 lakkaa. Kun ensimmäinen kerros oli kuivunut, lakattiin pöytälevy vielä pari kertaa pelkällä lakalla. Ennen viimistä lakkakerrosta pöytälevy hiottiin päältä vielä ihan kevyesti. Kun lakkapinta oli täysin kuiva ja kova, pöytälevy vaan ruuvattiin jalkoihin ja kehikkoon kiinni. 


 
Tässä se valmis pöytä nyt sitten ois! Siittä tuli niin hieno, superpaljon siistimpi ku oltais ikinä osattu ees kuvitella. Niin ja ihan sairaan hyvin mätsää tumma kiiltävä pöytälevy mattavalkoisiin jalkoihin. Kylläku ite tekee niin saa just semmosen ku haluaa :) Nyt meille tuli kauhea tuunauskuume: ois kiva muokata joskus myös meän sohvapöytä samalla tekniikalla, ja kun kenkäteline tehdään, niin se kyllä petsataan ja lakataan samalla värillä kuin tuo...

9 kommenttia:

Uma kirjoitti...

Oo, tosi hyvän näköinen tuo pöytä! Itsekin olen miettinyt jotain tuon tapaista tuunaavani vanhasta pöydästä, näistä kuvista sai kivasti inspiraatiota. ;)

Henni kirjoitti...

Suosittelen lämpimästi, huonekalujen tuunaaminen on hauskaa ja sen lisäks niistä tulee vielä hienojaki :> Kiva että pystyn antamaan vähän inspistä!

Lady Puntti kirjoitti...

Älyttömän makeen näköinen!!!!! Vau!!

Terhi/Puikolta pudonnut kirjoitti...

Tosta pöydästä tuli aivan ihanan värinen! <3

Ostin vuosi sitten uuteen kotiin käytetyn pöydän ja tuolit. Pienellä fixillä niistä sai tosi kivat :)

Sun blogi on ihanan erilainen,jatka samaan malliin! :D

Henni kirjoitti...

Kiitos Lady Puntti ja Terhi! <3

Anonyymi kirjoitti...

Mitä raurakauppaa käytitte?:)

Henni kirjoitti...

Tornion Lakkapäätä :)

Anonyymi kirjoitti...

Garsee!!!

Henni kirjoitti...

Makunsa kullakin :)