29 huhtikuuta 2013

Must-have babythings

Ensinnäkin: hankkikaa lapsia. Minun elämä on ihan mullistunu M:n syntymän jälkeen enkä tienny, että yks pikkuriikkinen ihminen pystyy tuomaan näin paljon iloa ja onnea elämään. Seuraavaksi esittelen teille 11 asiaa, joita ilman M:n kanssa eläminen olisi haastavampaa - ilman näitäkin siis pärjää, mutta kyllä nämä elämää huomattavasti helpottaa. En ole listannu vaunuja, turvakaukaloa, vaatteita ynnä muita, koska niiden välttämättömyys on aika itsestäänselvyys. Seuraavien lisäksi hoitopöytä/-taso on sellainen jota kaikki eivät hanki, mutta me ei kyllä ilman sitä pärjättäis. Todennäköisesti tässä käy kuitenkin niin, että heti kun klikkaan "Julkaise"-painiketta, mieleen tulvii sata ja yks muutakin asiaa, mitä ilman me ei selvittäis. Jos niin käy, must-have babythings osio 2 julkaistaan myöhemmin...

1. Hoitolaukku
Olipa kyseessä sitten kauppareissu tai vierailu sukulaisten luona, on hoitolaukku ihan ehdoton. Sinne mahtuu niin varavaatteet kuin vaipat, tutit, puklurätit, kosteuspyyhkeet, talkit, sinkkivoiteet ja rasvatkin. Meidän hoitolaukku on Oulun Kärkkäiseltä, hintaa oli 30 euroa. Laukussa on hyvää sivusta avautuva hoitoalusta, irrotettava tuttikotelo, tuttipullotasku (pysyy juoma/ruoka kylmänä/kuumana) sekä kymmenet erikokoiset taskut, joihin tavarat saa kätevästi laitettua.


2. Unipussi
Unipussi eli toiselta nimeltään nukkupussi on paksu vaate, joka laitetaan vauvan päälle nukkumaan laitettaessa. Unipussia käytettäessä ei tarvi peittoa, sillä sen verran paksu se on. Vauvalle vain yöpaita päälle ja unipussiin! M saattaa yön aikana joko a) kaivautua peiton alle tai b) potkia peiton pois päältään, jolloin herää siihen että on kuuma tai kylmä. Unipussi on näppärä muutenkin: kun vauvan on syöttänyt vieressään sängyllä ja nostaa sen takaisin pinnasänkyyn, vauva ei hätkähdä pinnasängyn ja oman peittonsa kylmyyttä, vaan nukahtaa tyytyväisenä. Meän unipussi on Name It-merkkinen, mutta näemmä niitä myydään myös mm. Ikeassa. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että pussi on tarpeeksi paksu, muuten siihen tarvitsee kevyen viltin lisäksi päälle. Toki pussin voi tehdä itsekin!

3. Viltti
Meillä vilttinä toimii vanhemmalta isosiskoltani BabyShower-lahjaksi saatu kaksipuolinen Pingu-viltti, joka on aika paksu ja hyvin pehmeää kangasta. Viltti on kätevä esimerkiksi silloin kun M ottaa päiväunia. Nyt kun ei ole enää hirvittävän kylmiä ilmoja, ei vauvaa tarvitse pukea ihan älyttömän lämpimästi ja villahaalarikin alkaa olemaan jo liian tukala. Automatkaa varten riittää kun laittaa normaalit vaatteet, pipon sekä viltin päälle.

4. Soiva lelu
Vauvan saa helposti rauhoitettua soivan lelun avulla. Esimerkiksi kun vaihdan vaippaa ja M:llä alkaa mennä hermot, laitan pupulelun soimaan ja M keskittyy siihen kintturoinnin sijaan - supernäppärää! Lisäksi jos olet vauvan kanssa kahdestaan kotona, sinun pitää päästä vessaan etkä halua jättää muksua karjumaan pinnasänkyyn siksi aikaa, on soiva lelu silloin pelastus. Muksu jaksaa kuunnella ja tuijotella lelua sen aikaa, että sinä pääset käymään vessassa/saat laitettua pyykit kuivaan/otat ruoan pois uunista/jne.

5. Tutteja ja tuttiketju
Kun M syntyi, ajattelin että eihän sitä tarvitse kuin yhden tutin. Onneksi pikkuvauvatutteja on meilläkin neljä kappaletta ja välillä tuntuu, että nekään eivät riitä. Yleensä yksi on hoitolaukun tuttikotelossa valmiina, yksi vaunuissa, yksi hoitopöydällä ja yksi pinnasängyssä - tai sitten ne ovat kaikki hukassa ja sitä saa juosta ympäriämpäri asuntoa etsimässä niitä. Tuttiketjuja on oltava vähintään yksi, niin hyviä ja käytännöllisiä ne on. Ei tarvi koko ajan olla huuhtelemassa tuttia kraanan alla kun vauva sen on taas kerran sylkäissy lattialle. Lisäksi tutit ovat aikamoisia bakteeripesäkkeitä, meillä yleensä käytetään yhtä tuttia per vuorokausi, jonka jälkeen se jää odottamaan sterilisointia. Tämänkin vuoksi on hyvä, että tutteja on useampia. Me ei tuttia edes joka päivä kylläkään M:lle syötetä, jottei neiti vaan tottuisi siihen liiaksi. Pikkuvauvoilla kuitenkin on imemisen tarve ihan älytön, joten tutin käyttöä kuitenkin suosittelen.

6. Vauvan tulpallinen kylpyamme
Vauvan kylpyamme on minun mielestä tosi näppärä - kylvetys on kuin lastenleikkiä ja M:kin viihtyy kylvyssä. En tiedä miten vauva kylvetettäisiin ilman kylpyammetta, ilmeisesti suihkussa? Meidän kylpyamme on Kärkkäiseltä ja hintaakin oli vain n. 15 euroa, kylpyammeet eivät siis tosiaankaan ole mitään kovin kalliita. Suosittelen lämpimästi kylpyammeen ostamista, jossa on tulppa. Veden poispäästäminen on helpompaa sekä kylpyammeen pesu vaivattomampaa.

7. Puklukaulurit
Puklukaulurit eli kuolakaulurit eivät oo ihan turhia keksintöjä. Jos vauva pulauttelee puolikskaan niin paljon ku M, niin puklukauluri on ihan must-juttu. Ei tarvitse olla koko ajan bodya vaihtamassa, kun voi kaulurin vaan vaihtaa ja heittää pesuun. Kyseiset kaulurit ovat siskoltani lainassa, H&M:ltä ostettuja.

8. Sappisaippua ja Vanish
Vanish-tuotteita on vaikka millä mitalla kaikkia erilaisia, mutta mie ostin meille tätä Vanish Oxi Action Extra Hygiene-jauhetta. Jauhetta voi käyttää sekä kirjo- että valkopyykillä. Olin ennen sitä mieltä että nuo tuotteet on ihan huuhaata, mutta tuo on oikeasti tosi hyvä: normaali pyykinpesuaine kun yksistään vaan ei kertakaikkisesti poista vaatteista keltaisia maitotahroja (tämä liittyy siihen pulautteluun) ja ruskeita kakkatahroja (kyllä, kakat tulee joskus vaipasta yli vaikka kuinka tiheästi olisi niitä vaihtamassa). Kaikkeen ei kuitenkaan edes Vanish pysty: esimaito eli kolostrum (ensimmäisten päivien tiivistä tehomaitoa) on niin keltaista ja jotenkin niin voimakasta, että se ei lähde kirveelläkään pois pyykistä - tai siis lähtee, nimittäin sappisaippualla. Sappisaippua on, korjatkaa jos oon väärässä, härän sapesta valmistettua saippuaa ja sillä lähtee kaikki puhtaaksi. Suosittelen.

9. Pikkupyyhkeitä
Pieniä pyllypyyhkeitä tarvii ihan älyttömästi, vähintään 15 kappaletta. M jotenki onnistuu aina välillä pierasemaan märän pierun pyyhkeeseen, joten niitäkin pitää olla koko ajan pesemässä. Kun M oli ihan vastasyntyny, se kakkas joka ikiseen vaippaan, eli noin 10-15 kertaa päivässä. Pylly kun pitää pestä silloin joka kerta, on pyyhkeitäkin oltava paljon. Kuvassa olevat pesulaput on Ikeasta, 29kr tai 3,99€ 10 kappaletta.

10. Puklurättejä
Puklurättien eli harsojen kanssa on sama homma kuin pikkupyyhkeidenkin, eli noin 15 kappaletta on minimi mitä niitä tarvitsee - ainakin siis jos vauveli pulauttelee samalla tahdilla kuin M. Lisäksi me käytetään hoitotasolla muovista pehmuketta jonka päällä on harso, eli jos ja kun M siihen pissaa/kakkaa, vain harso menee likaiseksi ja muovinen pehmuke pitää vain pyyhkiä puhtaaksi. Joskus M kylläkin pisuttelee useamman kerran hoitotasolle päivän aikana ja sylkee megapulautuksia ruokailun jälkeen, joten näitäkin saa olla koko ajan pyykkäämässä. Kuviollinen harso Ikeasta, hintaa 29kr tai 4,99€ 2 kpl (kuviollinen + valkoinen).
 
11. Maitohappobakteerit ja vauvalusikat
Joidenkin mielestä maitohappobakteereiden syöttäminen vauvalle on ihan turhaa, mutta minun mielestä ne on vähentäneet M:n mahakipuja aika paljonkin. D-tipat aiheuttaa M:lle mahanpuruja, joten mh-bakteerit auttavat. Mhb:t on depotkapseleissa, jotka aukastaan ja jauhe sekoitetaan maitoon. Vaikka M ei ala syömään kiinteitä vielä piiiitkään aikaan, on vauvalusikat käteviä annettaessa mhb-maito-seosta.

4 kommenttia:

tuleva äiskä kirjoitti...

Hyvä lista! kiitos, tästä on aoua!

hheidi kirjoitti...

Hyödyllinen ja kiva postaus, kiitos vaan kovasti :) Alkaa itsellä h-hetki lähenemään, niin viime aikoina on tullu mietittyä juuri esimerkiksi tuota että mitenkähän paljon niitä harsoja tarttee :)

Anonyymi kirjoitti...

mistä olet ostanut tuon sappisaippuan?

Henni kirjoitti...

Eipä kestä kiitellä, ajattelinkin että josko tästä olisi vähän apua tuleville mammoille :) Onnea hheidi raskaudesta ja tsemppiä synnytykseen!
Sappisaippuan ostin Rovaniemen Prismasta, varmaan muissakin Prismoissa myydään. Niitä löytyy pesuaine-/huuhteluaineosastolta.