22 huhtikuuta 2013

Synttärijuhlat eli appelsiinitäytekakku ja sitruunacupcaket


Eilen iltasella kahviteltiin jo vähän etukäteen minun synttäreitä. Oli kiva kun kävi vähän ihmisiä kylässä, minun päivät kun tällä hetkellä rajoittuvat lähinnä vauvanhoito-ruoanlaitto-pyykkäys-kävelylenkki-linjalle (vaikkakaan ei nuissa mitään vikaa oo, mutta vaihtelu virkistää ;)).



 Tarjolle leivoin appelsiinitäytekakkua ja sitruunacupcakeja. Ensimmäisen kerran elämässäni käytin sokerimassaa - eihän se ihan putkeen mennyt, mutta ehkä ensi kerralla osaan jo paremmin :) Hatunnosto vaan kaikille jotka pystyy käsittelemään sokerimassaa ilman että verenpaine kohoaa ja hermot menee! Täytekakun ohje on otettu muunneltuna Ulla Svenskin Juhlaleivonnaiset-kirjasta, josta kuva löytyy tästä postauksesta.
Appelsiinitäytekakku
pohja
~ 3 kananmunaa (5 kpl)
~ 1,2 dl sokeria (2 dl)
~ 1,8 dl vehnäjauhoja (3 dl)
~ 1 tl leivinjauhetta
~ 1 appelsiini
~ voita vuoan voiteluun
~ mantelirouhetta (tai muuta jauhotukseen)
täyte
~ 1 prk (2½ dl) Flora Vanillaa
~ 1 appelsiini
~ 100 g maustamatonta tuorejuustoa
~ 3 liivatelehteä
~ 2 tl vaniljasokeria
kuorrute + koristelu
~ 1 pkt (250 g) sokerimassaa
~ tomusokeria
~ 4 palaa tummaa suklaata
~ tummaa kaakaojauhetta
Vatkaa kananmunat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Hyvän vaahdon saat kun laitat kananmunat kuumaan veteen vähäksi aikaa ennen niiden vaahdottamista. Raasta yhden appelsiinin kuori ja sekoita taikinaan. Säästä appelsiini ja sen mehu kostuttamista varten. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään, siivilöi taikinaan. Voitele ja jauhota leipävuoka. Jos haluat käyttää pyöreää kakkuvuokaa, käytä pohjan aineksia sen verran mitä sulkujen sisällä on. Kaada taikina vuokaan, paista 175 asteisen uunin alatasolla n. 40 minuuttia. Anna jäähtyä, kumoa ja leikkaa kolmeen osaan. Leikkaa kakku vielä kahtia, jolloin muodostuu melkein neliön muotoinen kakku.

 Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vispaa Flora Vanilla vaahdoksi ja sekoita siihen sokeri ja tuorejuusto. Raasta sekaan myös yhden appelsiinin kuori. Leikkaa appelsiinista hedelmäliha ja surauta se tehosekoittimella tasaiseksi massaksi. Siivilöi massasta mehu talteen, kaada hedelmäliha vaahdon joukkoon. Kiehauta appelsiinimehu, puristele liivatteista vesi pois ja lisää ne kuumaan mehuun. Kaada mehu ohuena vanana vaahdon joukkoon. 
Kokoa kakku. Kostuta appelsiinimehulla, johon on sekoitettu hieman vettä, kakun alin pohja. Lisää 1/3 täytteestä. Laita päälle seuraava kerros, kostuta, täytä ja niin edelleen. Levitä loppu täyte kakun pinnalle ja reunoille.

 Kauli sokerimassa tomusokerin avulla tasaiseksi, nosta kakun päälle ja silittele kevyesti se pintaan kiinni. Leikkaa ylimääräiset reunat pois. Sekoita jäljelle jääneeseen sokerimassaan kaakaojauhetta ja pisara vettä, värjää se ruskeaksi. Kauli ja leikkaa sydämenmuotoisia paloja. Kiinnitä sydämet kakkuun esim. hillon avulla. Sulata suklaa vesihauteessa, lisää tomusokeria kunnes seos tarpeeksi kiinteää pursotusta varten. Kaada suklaa pursotinpussiin ja pursota haluamasi kuvioita. Nosta kakku jääkaappiin hyytymään ainakin 3 tunniksi.


 Kakun lisäksi leivoin ihanan raikkaita sitruunacupcakeja.
muffinit
~ 50 g voita
~ 1 dl sokeria
~ 1½ tl vaniljasokeria
~ 1 muna
~ 1½ tl leivinjauhetta
~ 2 dl vehnäjauhoja
~ 1 sitruuna
~ 1/4 dl maitoa
kuorrute
~ 1 sitruuna
~ 40 g tuorejuustoa
~ 15 g voita
~ n. 100-150 g tomusokeria (maun mukaan)
Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää muna. Raasta sitruunan kuori ja purista sitruunasta 1/4 dl mehua, lisää ne taikinan joukkoon. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään, siivilöi taikinaan välillä vispaten. Kaada taikinaan myös maito. Vispaa kunnolla sekaisin. Kaada muffinssivuokiin ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuorrutteen lisäämistä.
Vispaa tasaiseksi massaksi keskenään voi ja tuorejuusto. Raasta sitruunan kuori, lisää se kuorrutteeseen ja purista ruokalusikallinen sitruunanmehua joukkoon. Siivilöi tomusokeria kuorrutteeseen ja vispaa tasaiseksi. Tomusokerin määrä riippuu siittä, kuinka jähmeää seoksesta haluat. Pursota kuorrute muffinssien päälle.


Synttärilahjaksi sain kaikkea ihan huippua! Sain itelleni muffinssivuoan ja se tulee ihan varmasti kovaan käyttöön (meille on keskiviikkona tulossa vieraita, josko sitä taas loihtis uudenmakuisia cupcakeja...) Lisäksi sain lahjaksi harmaita, superpehmeitä anno-käsipyyhkeitä, kynsitarroja ja kynsilakkaa. Söpöt tarrat ja söpö lakka! Sain myös upouuden sesonki2013-muumimukin, nimittäin Niiskuneiti ja runoilija. Se on niin uusi, etten ees tienny että tuomosia on tullut myyntiin!

2 kommenttia:

H / Lumimäellä kirjoitti...

Namii! Nyt pääsin katsomaan kakkuasi :D Herkullisen näköinenhän se ainakin on <3 Mitä pienistä jos ei aina kaikki ulkonäköseikat mene putkeen - maku on tärkeintä!! ;)

Henni kirjoitti...

Hehe niimpä :) Ja hyvää oli!!