16 huhtikuuta 2012

Dieetti: leangains

En ala suomentamaan koko Leangains.com-sivustoa, vaan kerron ihan peruspilarit mistä leangains koostuu. Huomioikaa, että tämä on oma holistinen näkemykseni asiasta, ei virheetön totuus. Leangainsin perustaja on ruotsalainen Martin Berkhan ja leangainsin tarkoituksena on pitää kroppa mahdollisimman rasvattomana, mutta samaan aikaan kasvattaa hieman lihasmassaa. Leangains on suuri kokonaisuus, johon kuuluu treenaaminen, ruokavalio, rasvanpoltto, paasto, lisäravinteet ja niin edelleen. Itse käytän leangainsista tällä hetkellä vain paastoajatusta ja osin myös ruokavaliosuositusta. Leangains-oppaan löydät täältä (eli eikun vaan suomentamaan...)
Paastoajatus perustuu "metsästäjä-/keräilijäaikakauteen": aamulla ei ollut heti ruokaa saatavilla, vaan miehet lähtivät metsästämään. Kun he palasivat metsästä, syötiin kunnon suuri ateria - ruokaa ei siis ollut saatavilla parin tunnin välein kuten nykyään. On myös tutkittu, että ihmisen elimistö toimii parhaiten mahdollisimman pienissä rasvaprosenteissa, eli kehossa ei ole paljoa rasvaa mutta ei myöskään nähdä nälkää. Jos syö saman määrän ruokaa päivässä, ei ole mitään väliä syökö sen useampana pienenä vai muutamana suurena ateriana. Paaston ajatuksena on kuitenkin se, että kun heräät ja odotat muutaman tunnin ennen ruokailua, kaikki mitä teet on rasvanpolttoa. Lisäksi jokainen syöty ateria (tai pikkupurtava) nostaa ensin kehon verensokereita, joita tasaamaan ilmestyy insuliini. Koska insuliini on varastohormoni, se varastoi rasvaa kehon rasvasoluihin. Tämän vuoksi on parempi syödä päivässä muutama suuri ateria kuin monta pientä: kehon insuliinikäyrät eivät siis käy yhtä monesti "ylhäällä" ja rasvan varastoituminen kehoon minimoituu.
Leangains-paasto kestää vuorokaudessa 16 tuntia, eli 8 tunnin aikana syödään päivän ateriat ja päivässä syödään kolme ateriaa. Leangains on siitä hyvä, että se on todella joustava ja jokainen voi muokata siittä itselleen sopivan version: jos ei ole aamuisin nälkä, voi syödä vasta 13.00 ensimmäisen aterian, jolloin viiminen ateria syödään yheksältä illalla. Tai jos on aamuisin kova nälkä niin aamiaisen voi syödä 09.00 jolloin viiminen ateria on iltaviideltä. Ite syön yleensä aina 11.00-19.00 välisenä aikana. Lisäksi leangains on salliva: Berkhan sanookin, että jos on ihan järkyttävä nälkä kaksi tuntia ennen ensimmäistä ateriaa, niin voi syömistä aikaistaa - ihminen ei ole mikään kone.

Paastoajatuksen lisäksi käytän leangainsista myös iltapalasuositusta: syön mahdollisimman proteiinipitoista iltapalaa, vähän rasvaa, vähän hiilihydraatteja. Proteiini pitää nälän loitolla aina seuraavat 16 tuntia ja se tekee sen, että proteiineja kiinnittyy kroppaan koko paastoajan eikä lihaskudosta tällöin pala. Auta armias jos on joskus syöny iltapalaksi superhilsupitoista ruokaa (esim. leipää tai muroja), niin kyllä on aamulla kiljuva nälkä.
Haluan tähän loppuun lisätä sen, että jokaisesta asiasta voidaan olla miljoonaa eri mieltä - eikä se haittaa, eihän ole olemassa vain yhtä oikeaa tapaa syödä, dieetata, urheilla... Tämä on vain yksi niistä eri tavoista ja ite oon kokenu tämän kaikista tehokkaimmaksi ja itselle parhaimmaksi keinoksi. Oon käyttäny ite leangainsia viime kesästä asti, mutta nyt se on päässy kunnon oikeuksiinsa vasta dieetin myötä. Myös CBB:tä harrastava avomies (^kuvassa) on käyttäny leangains-paastoa kohta vuoden verran: lihas kasvaa ja rasva palaa! Viime keväänä hän kasvatti kädenympärystään reilusti, vaikka pudotti kyseisenä aikana 15kg läskiä. Tämän pitäisi olla mahdollista vain hormonien käyttäjillä, mutta näyttääpä tuollaiseen naturaaliin marjanpoimijaankin tepsivän, kunhan on vaan ruokavalio kohdillaan ;)

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kerroit eräässä postauksessa, että painoa on jo lähtenyt 1,8 kg. Jos mitenkään haluat kertoa, olisi tosi kiva kuulla lähtöpainosi. Vaikutat todella hoikalta, koetko että lihasmassa vaikuttaa painoosi?

-K

Henni kirjoitti...

Heippa!
En mie taida kertoa paljon painan, ehkä vielä joku päivä sen paljastan :) Lihasmassa on kyllä vaikuttanu minun painoon, elopaino kun mulla on pysyny suunnilleen samana jo pari vuotta vaikka esim. vyötärön ympärysmitta on pienentyny selvästi: lihaksia on siis tullu läskin tilalle.

Henna kirjoitti...

Heippa Henni :) pistä ennen ja jälkeen kuvat sitten kun saat projektin valmiiksi! :) niistä näkee hyvin työn tulokset :)

Henni kirjoitti...

Huh apua :D En varmana laita! Tai katotaan uudestaan sitten joskus kun dieetti loppuu, mutta vähän luulen että tyydyn vain kertomaan että kuinka paljon paino on tippunu.. :P

Henna kirjoitti...

Höpö höpö! :) pistät kuvia vaan kehiin, pitäs itekki jossain vaiheessa panostaa tuohon omaan blogiin :D

Henni kirjoitti...

Katotaan nyt :D