17 helmikuuta 2014

Vauvanruokaohjeita

Reilu viikko sitten kirjoittelin itsetehdystä vauvanruoasta ja lukijalta tuli pyyntö, josko antaisin lisää vauvanruokaohjeita. Tässä kolme ohjetta, jotka on helppoja, yksinkertaisia ja ne valmistuvat käden käänteessä - joko samalla kun teet itsellesi ruokaa tai muutamassa minuutissa hellalla. 


Jauhelihakeitto koko perheelle (3-4 hlöä)
~ 400 g paistijauhelihaa
~ 5-6 keskikokoista perunaa
~ 2 isoa porkkanaa
~ kasviksia oman maun mukaan (palsternakkaa, purjoa..)
~ 2 laakerinlehteä
~ hieman mustapippuria
( ~ suolaa)
Pese ja kuori perunat, porkkanat ja muut kasvikset. Pilko ne pieniksi ja laita kattilaan veden kanssa. Lisää laakerinlehdet ja mustapippuria. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Paista jauheliha kypsäksi, mausta mustapippurilla. Lisää jauheliha keittoon. Lisää suola vasta omalle lautasellesi. Ota laakerinlehdet pois ennen tarjoamista.

Variaatiovinkkejä: vaihda jauheliha kalaan tai kanaan, käytä bataattia perunan tilalta tai vaihda kasvikset kukka- tai parsakaaliin. 
 

 Helppo hawaijin pata koko perheelle (3-4 hlöä)
~ 400 g paistijauhelihaa
~ 2 dl riisiä
~ ripaus musta- tai valkopippuria
( ~ suolaa)
(~ 2 dl pakasteherneitä)
(~ 1 tlk ananaspaloja)
Paista jauheliha pannulla kypsäksi ja mausta ripauksella mustapippuria. Kun olet keittänyt riisin kypsäsi, lisää se jauhelihan sekaan pannulle. Ota vauvalle ruokaa erikseen. Lisää pannulle herneet, ananaspalat ja suolaa, halutessasi myös chiliä. Kääntele kunnes herneet ovat kypsyneet, tarjoa.

Variaatiovinkkejä: käytä riisin tilalla pieneksi pilkottua täysjyväspagettia ja mausta pienellä määrällä tomaattipyrettä. Ruoan sekaan voi lisätä myös esimerkiksi porkkanasosetta tai lapselle voi antaa sormiruokana vaikkapa kurkkukuutioita.


Vadelmainen kaurapuuro
~ 1½ dl maitoa (alle 10-kuukautiselle vettä)
~ reilu ½ dl kaurahiutaleita
~ 2 rkl pakastevadelmia tai valmista vadelmasosetta
~ 1½ rkl raejuustoa (ei alle 10-kk)
Ota vadelmat sulamaan huoneenlämpöön pari tuntia ennen puuron keittämistä tai jääkaappiin edellisenä päivänä. Meillä on marjat pakastettu pikkuisiin minigrip-pusseihin, joten sopiva annos on helppo napata esille. Ite laitan usein noin puolta tuntia ennen maidon ja kaurahiutaleet pieneen kattilaan valmiiksi, jolloin hiutaleet saavat rauhassa turvota ja puuron keittämiseen menee vain muutama minuutti (muutoin keittoaika reilu 5 minuuttia). Keitä puuro miedolla lämmöllä usein hämmentäen, lisää nestettä tarvittaessa. Murskaa vadelmat soseeksi ja kaada ne kulhoon. Lisää joukkoon raejuusto ja kaada päälle valmis puuro. Sekoita hyvin. Puuro on lämpötilansa puolesta melkein heti syöntikelpoista, joten ei tarvitse pikkuisen kauan odotella että pääsee syömään ☺

Variaatiovinkkejä: käytä vadelmien tilalta mustikoita tai muita marjoja. Voit lisätä puuroon myös soseutettua banaania tai vaikkapa pari ruokalusikallista maustamatonta jogurttia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

kiitos näistä ohjeista joita pyysinkin aiemmin! näitähän tulee kohta tarvimaan. :)

Henni kirjoitti...

Eipä kestä! ☺☺