18 marraskuuta 2014

3 päivän suklaakakku

Nimensä tämä täyteläinen suklaakakku saa siitä, että ensimmäisenä päivänä se ei ole vielä valmis, toisena päivänä se on todella maukas ja kolmantena päivänä aivan jumalainen. Kakku koostuu neljästä elementistä: kakkupohjasta, kuorrutteesta, koristeista sekä kastikkeesta. Kakku on tuhti ja täyteläinen, varma valinta suklaanystäville.


3 päivän suklaakakku

Kakkupohja ja koristeet - päivä 1

6 munaa eroteltuna
2½ dl rasvaa (puolet voisulaa, puolet oliiviöljyä tai oman mielen mukaan)
2½ dl vettä
150 g kaakaojuomajauhetta
280 g vehnäjauhoja
2½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
400 g hienosokeria

lisäksi 70 g tummaa suklaata + 1-2 rkl tomusokeria koristeisiin

Kuumenna uuni 150°, vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat + pohja. Erottele kananmunat. Sekoita kaakao, vehnäjauho, leivinjauhe ja suola keskenään. Laita keltuaiset, rasva, jauhoseos, sokeri ja vesi kulhoon, vatkaa sähkövatkaimella pienellä teholla. Vatkaa sitten suurella teholla 10 min. Vaahdota valkuaiset erikseen puhtailla ja kuivilla terillä. Nostele valkuaisvaahto taikinaan ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada vuokaan, paista uunin alatasolla 45-60 min tai kunnes kakku tuntuu kiinteältä koskettaessa. Anna jäähtyä vuoassaan täysin. Kun kakku on jäähtynyt, irrota vuoan reunat varovasti kakusta ja nosta kakku jääkaappiin. 

Sulata koristeita varten suklaa ja sekoita siihen tomusokeria, kunnes seos on tarpeeksi jämäkkää mutta ei liian kiinteää. Laita massa esim. minigrip-pussiin, tee kulmaan reikä ja pursota leivinpaperille kuvioita. Tee pursotusreiästä tarpeeksi suuri, sillä jos suklaakuviot ovat liian ohuita, ne menevät helposti rikki. Laita koristeet yöksi pakastimeen kovettumaan.

Kuten kuvasta huomaa, jääkaapissa ollessaan kastike muuttuu jähmeäksi, kun se lämpimänä on hyvinkin juoksevaa.

Kuorrute ja kastike - päivä 2
50 g tummaa suklaata
40 g voita
300 g tomusokeria
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
6-8 rkl kahvia

lisäksi 2 dl kermaa + 2 tl sokeria + 100 g tummaa suklaata kastikkeeseen

Sulata kattilassa voi ja suklaa tasaiseksi massaksi, siivilöi sekaan tomusokeri ja kaakao. Lisää kahvia, kunnes seos on paksua, mutta helposti työstettävissä lastalla. Levitä kuorrute jääkaapissa olleen kakun päälle tasaisesti ja painele pakastimessa olleet koristeet siihen välittömästi kiinni. Koristeet tai kuorrutteen voit tehdä myös valkosuklaasta, mutta älä tällöin käytä kaakaojauhetta. Kahvin voit korvata halutessasi maidolla. 

Laita kakku takaisin jääkaappiin, jotta kuorrute jäähtyy ja kiinnittyy hyvin. Aloita kastikkeen valmistaminen vasta n. 1 h ennen kakun tarjoilua. Laita kastikkeen ainekset pieneen kattilaan ja laita kattila hellan levylle matalimmalle lämmölle. Sekoittele välillä ja tarkista että suklaa ei pala kattilan pohjaan. Kastike on valmis, kun suklaa ja sokeri ovat täysin sulaneet ja seos on paksuhkoa, tasaväristä massaa. Jos haluat juoksevampaa kastiketta, vähennä suklaan määrää tai lisää kermaa. Kastike saa olla aika kauan levyllä, jotta se on valmista. Tarjoa kastike lämpimänä esim. maitokannusta. Säilytä jääkaapissa.

Jumalainen suklaakakku - päivä 3

Kakku on ehdottomasti parhaimmillaan, kun se on saanut seistä vielä yhden päivän jääkaapissa. Myös kastike maistuu paremmalta kylmänä kuin kuumana. Tai oikeastaan se maistuu ihan sairaan hyvältä sekä kylmänä että kuumana tai haaleana tai minkä lämpöisenä vain, mutta kylmänä se maistuu hieman erilaiselta - ei niin makealta ja tumman suklaan makukin pääsee paremmin esiin.

 Juhlien jälkeisenä aamuna onkin siis täydellistä kun saa nauttien syödä viimeisen palan ylijäänyttä kakkua 
ja todeta, että olipa vaan hyvät juhlat ja aivan sikahyvä kakku!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

mistä sie oikein revit näitä herkullisia ohjeita? koskaan oo tämmösestä kuullutkaan >_< mutta namnam on varmasti!

Henni kirjoitti...

Löysin tämän kakkupohjan ohjeen sellaisesta kirjastani kuin Suklaa - 365 vastustamatonta makuelämystä. Ohjeessa kakku tehdään rengasvuokaan ja sen päälle ripotellaan tomusokeria. Koska minusta se kuulosti vähän tylsältä, löysin samaisesta kirjasta idean suklaakuorrutteen tekoon, josta tein oman versioni... :D Eli suomeksi sanottuna, ohjeet revitään osaksi kirjoista / netistä / lehdistä ja osaksi omasta päästä. Eikä missään lukenut että kakku olisi parhaimmillaan kolmantena päivänä, mutta kokeilemalla ja maistelemalla oppii! :)

Anselmiina kirjoitti...

Näyttää niin suklaisen ihanalta, että varmasti maistuu kaikille suklaasuille! :)

Henni kirjoitti...

☺ Varmasti!