13 huhtikuuta 2012

Dieetti: aamupala

Joku aika sitten kerroin että olen lopettanu karppaamisen, koska kaipasin vaihtelua minun ruokavalioon eikä karppauksella minun paino enää pudonnu. Kesän alussa eli dieetin jälkeen jatkan taas karppaamista. Vajaa kuus viikkoa sitten alotin pienen välidieetin, tavoitteena pudottaa pari kiloa painoa ja syödä muutenkin tarkemmin. Dieetistä halusin kertoa teille vasta nyt kun se on alkanut toimimaan - lisäksi tarvin vähän "julkista painetta" dieetin loppuunvetämiseen :D Kalorit on ollu dieetin alusta asti -500 enkä ole vielä joutunu vähentämään kaloreita, sen verran tasaisesti on aamupaino laskenut. Ensimmäisen aamupainoluvun otin dieetin 4. päivänä, joten turhia nesteitäkään ei enää kropassa paljoa ollut: tuosta päivästä paino on pudonnut 1.8 kg eli keskimäärin 360 grammaa viikossa. Päivässä syön kolme suurehkoa ateriaa ja kaiken syön 8 tunnin aikana (vuorokaudessa siis 16 tuntia paastoa Leangainsin oppien mukaisesti). Proteiinia päivässä tulee tasan 2 grammaa per elopainokilo, salipäivinä hitusen enemmän. Lisää dieettini yksityiskohdista (kuten päivä- ja iltaruoasta) kerron myöhemmissä postauksissa.
Nyt kerron siitä miten teen aamupalani ja miksi olen koonnut sen näin. Kattilaan laitetaan reilu kolme desiä vettä, jossa keitetään 45 grammaa kaurahiutaleita, 10 grammaa vehnälesettä ja teelusikallinen merisuolaa (tiedän, paljon suolaa). Kaurahiutaleissa ja vehnäleseissä on paljon nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka täyttää glykogeenivarastot hyvin ennen salitreeniä. Lisäksi venhäleseissä on paljon kuituja, jotka hidastaa ruoan imeytymistä eikä nälkä yllätä ihan heti syömisen jälkeen. Suolaa lisätään sen vuoksi aika paljon, koska a) merisuola on terveellistä, b) keho tarvitsee suolaa ja c) suola sitoo nesteet lihaksiin ja niveliin jolloin treenaamaan pystyy entistä tehokkaammin. Keitä puuroa matalalla lämmöllä kunnes on valmista.
Pilko puolikas omena kulhoon ja lisää 100 grammaa raejuustoa. Raejuustosta saa proteiinia reilu 16 grammaa ja se pitää nälkää loitolla päivälliseen saakka. Omena sisältää flavonoideja, pektiiniä ja kaliumia sekä ilman sitä puuro ei maistu oikeastaan millekkään. Kaada valmis puuro raejuuston ja omenapalojen päälle ja sekoita hyvin.
Ripottele päälle reippaasti kanelia. Kaneli parantaa rasva- ja sokeritasapainoa eli se auttaa tasapainottamaan veren rasvoja ja se lisää elimistön insuliiniherkkyyttä (= kykyä ottaa sokeria verestä). Aamupuuron syön aamupäivällä kello 11.00 ja sen seurana juon kupin maitokahvia sekä C-vitajuoman, joka sisältää 1000mg eli 1 gramman C-vitamiinia. Lisäksi nyt on kolmas viikko menossa kun teen aamuaerobisia, eli käyn kolmesti viikossa puolen tunnin kävelylenkillä ennen aamiaista.
Parin päivän päästä sunnuntaina tulee dieetin kuudes viikko täyteen ja sitten ollaankin jo puolessa välissä. OK-merkintä tarkoittaa sitä että päivä on menny hyvin ja dieetti on pysyny kasassa ilman repsahuksia. X-merkintä tarkoittaa sitä että ei olla pysytty missään määrin dieetin rajoissa vaan on vedetty ihan överiksi. Ensimmäisen mässypäivän pidin kun meän ainejärjestöllä oli vuosijuhlat ja toisen pidän omilla synttärijuhlillani reilun viikon päästä. Kolmannen mässypäivän pidän kun dieetin 12 viikkoa on ohi ja aloitan taas karppaamisen :)

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muakin kiinnostaa tuo pätkäpaasto/leangains, mutta en ole vielä juurikaan perehtynyt siihen tarkemmin, lähinnä koska suomeksi siitä ei löydy kovin hyviä juttuja (ja leangains.com on ainakin minusta vähän vaikeasti lähestyttävä sivusto). Voisit ehkä kirjoittaa siitä jonkun postauksen? :)

Käytätkö muuten ceylonkanelia? Siinä ei ole maksalle haitallista kumariinia, kuten normi ruokakaupoista saatavassa kassiakanelissa. :)

Henni kirjoitti...

Uskon että leangainsista tulen jotain tulevien postausten myötä höpisemään, mutta luulen että käyn sitä läpi vaan ihan pinnallisesti ja pääpiirteittäin. Mutta kerron kyllä että miksi sitä kannattaa kokeilla ja miten mahdolliset sudenkuopat on vältettävissä.

Käytän ihan kassiakanelia, jos opiskelijan maksa kestää kaiken sen viinan niin kyllä se kestää yhden kanelinkin ;) Kun tuo kanelipurkki on tyhjä niin sitten on kyllä tarkoituksena hankkia ceylonkanelia.

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa mielenkiintoiselta. Innolla jään odottamaan lisää postauksia aiheesta :)

Anonyymi kirjoitti...

Tarkoititko kaloreista -500 kokonaiskulutuksesta liikunnan jälkeen? Vai peruskuluksesta tipautetaan vähäisellä ruolla oikeasti miinussaldolle ilman liikunnan huomioimista? Näkee niin kaikenlaista..

Henni kirjoitti...

En ole vielä ehtiny postauksissa kertoa (tästä tulee lisää sitten myöhemmin) että joka päivä kalorit on -500, paitsi salipäivinä. En harrasta joka päivä liikuntaa, jolloin kalorit ei voi olla hirmu korkealla. Salipäivinä juon treenin jälkeen proteiinipalarin, josta tulee melkein parisataa kaloria.