14 marraskuuta 2011

Vapaapäivä

 Tänään mulla oli vapaapäivä sekä koulusta että treeneistä.

 Tänään tein päivälliseksi itelle kasviskarppiruokaa: salaattia ja tomaatti-papukeittoa, jonka maustoin chilillä ja persiljalla. Minun mielestä on ihan naurettavaa että karppausta pidetään jonkusortin "lihatarismina", vaikka määrällisesti mieki syön päivässä kasviksia enemmän ku lihaa. Toki karpata voi pekoni-voi-kerma-linjalla, mutta varmaan aika harva niin tekee. Viikko-pari sitten oli iltalehen (vai -sanomien?) kannessa, että syöpäjärjestöt varoittavat karppauksen aiheuttavan syöpää. Ite en lehtijuttua lukenu, mutta luulisin että kyse on marjojen ja muista ravinnerikkaista superfoodeista ja niiden syöpääehkäisevistä ominaisuuksista (ainaki näistä asioista on ennen taisteltu). Siis oikeastihan karppaajat syö (tai ainakin minä) useinkin kotimaisia marjoja ja puolestaan ns. normaaliruokavaliolla olevat harvemmin. Mutta ilmeisesti tämä iltalehen otsikko on perustettu siihen ajatukseen, että karppaajat ei ehi voin ja makkaran mässyttämiseltään syömään ollenkaan marjoja ja ym. vastaavia. Eli karppausta puolustava argumentti on käännetty päälaelleen ja karppauksesta taas kerran annettu vähän väärä kuva maailmalle ;) Oli miten oli, minun pointti oli nyt kuitenki se että kasvissyöjäki voi karpata.
Nyt jatkuu tenttiinluku, tällä kertaa psyykkisistä ongelmista...

4 kommenttia:

Ada kirjoitti...

Toi Iltalehden karppausjuttu meni niin, että syöpäjärjestöt on huolissaan, kun/jos karppaajat syö lihaa paljon ja vähemmän kuituja kuin tavallisella ruokavaliolla olevat. Tämä voi aiheuttaa pidemmän päälle suolistosyöpiä. Ja siis varmaan asia onkin näin jos vetää jotain todella tiukkaa karppikuuria, johon ei edes tomaatit kuulu. Sehän nyt on selvää, ettei nuo ääripäät ole yleensä koskaan hyviä vaihtoehtoja, olipa kyseessä mikä asia hyvänsä. :) Olen huomannut, että karpata voi terveellisestikin mutta itseäni kuitenkin mietityttää juuri nuo pitkäaikaisseuraukset. Olen joskus kokeillutkin karppausta mutta ei vaan tunnu omalta jutulta vaikka se tietyllä tavalla kiehtookin.. Mutta onneksi jokainen saa itse valita ruokansa :)

Henni kirjoitti...

Hei Ada!
Minunkaan mielestä ääripäät ei oo koskaan hyvästä, ainakaan pitemmän päälle. Karppaajat kyllä varmasti saa esim. porkkanasta ja muista vihanneksista tarpeellisen määrän kuituja (ei kuitujen saamiseen täysjyvämuroja tartte ;))

Anonyymi kirjoitti...

Mut sitä ei käy kieltäminen, et karppaus on tosi epäekologinen ruokavalio, kun se kasvisten syönnistä huolimatta perustuu suurimmalla osalla aika pitkälti lihan, juustojen, munien, voin jne ympärille.. VAikka kasvisperäisistä tuotteista saa proteiineja kans (esim tofu, pavut) niin silti ei porukka ole kääntynyt kasvissyöjiksi vaan lähinnä korvanneet perunat ja pastat kasviksilla ja lisänneet sitä lihan määrää lautasella, mistä osaltaan puhuu se että keskiverto suomalainen syö n. 1,5kg lihaa vkossa mikä on ihan liikaa maapallon kannalta... Siitä sit voi jokainen miettiä et paljonko se hiilijalanjälki on ja et monenkohan tulevan sukupolven osuutta sitä poskeensa pistelee..

Henni kirjoitti...

Hei anonyymi kommentoija, kerrotko että mihin tutkimukseen tuo 1,5 kilon lihansyönti perustuu? Kun ite tässä mietiskelin, että kun en ite aamu- tai iltapalalla syö lihaa (kun en esim. syö leipää niin en syö myöskään leikkeleitä) eli syön päivässä vain yhen lämpimän liha-aterian. Jos syö lihaa 1500g viikossa niin pitäis syä keskimäärin 200g päivässä, mutta ei mulla kyllä tule syötyä läheskään joka aterialla sitä 200 grammaa, ennemminkin n. 150. Tai jos syön kasviskeittoa niin lihaa ei tuu päivässä yhtään. Mietin vaan että pohjautuuko tuo 1.5 kiloa todelliseen kulutukseen vai onkohan siihen laskettu mukaan myös esim. ne liharuoat mitä kaupassa heitetään roskiin kun ovat menneet vanhaksi? Miten asia on tutkittu? :) Veikkaan, että karppaaminen ei välttämättä ees lisää lihan kulutusta (ainakaan omalla kohallani!), mutta sekinhän riippuu varmasti ihan yksilöistä. Jotkut on varmaan ennen eläny pelkällä makaronilla ja nyt elää pelkällä pekonilla.