28 kesäkuuta 2012

KOS: nähtävyydet

Hippokrateen puu
Kosin kaupungissa on paljon nähtävyyksiä, joissa kannattaa käydä. Yksi suosituimmista on Hippokrateen puu, joka on tällä hetkellä Euroopan vanhin puu. Puun alla Hippokrates aikoinaan opetti uusia lääkäreitä ja kirjoitti Hippokrateen valan, jonka lääkärit tänäkin päivänä vannoo. Hippokrateen puu sijaitsee Kosin kaupungin keskustassa, sataman vieressä olevassa vanhassa linnoituksessa. Puu on todella vanha ja suuri, jonka vuoksi se on tuettu erilaisilla tukirakennelmilla.
 Kaivausalueet
Hippokrateen puun lisäksi Kosin kaupungin keskustassa on useampi kaivausalue, joista paljastuu toinen toistaan hienompia antiikinaikaisia pylväitä ja rakennelmia. Kaivausalueille on muuten ilmainen sisäänpääsy, mutta Hippokrateen puun vieressä olevaan linnoituksen kaivausalueelle (= Johanniittarien linnoitus) pääsee sisään parilla eurolla (3€/2€). Kaikki kaivausalueet ovat toistensa vieressä ja allaolevat kuvat ovat niistä.
 Odeum
Kaivausalueiden lähellä sijaitsee myös roomalaiselta ajalta peräisin oleva antiikkinen teatteri Odeum (käytetään myös ilmaisua Odium ja Odeon).
 Asklipiou
 Kosin keskustasta noin 4 kilometriä sisämaahan päin sijaitsee Asklipiou (käytetään myös nimitystä Asklepion), antiikinaikainen sairaala-temppelialue. Noin 2000 vuotta sitten Hippokrates opetti lääkäreitä ja asui itse tässä rakennuksessa. Sisäänpääsy alueelle maksaa 4€/3€, avoinna ti-su. Me hurruuteltiin skootterilla Asklipiouun sunnuntaina keskipäivällä, mutta vaalien vuoksi se oli suljettuna - ei siis päästy sisälle, vaan jouduttiin tyytymään sivuportista sisään katseluun. Asklipiou sijaitsee korkemmalla kuin Kosin kaupunki, joten koko matka on ylämäkeä. Jos kävely, pyöräily tai skootterilla-ajo ei kiinnosta, satamasta lähtee sininen minijuna Asklipiouun tunnin välein, edestakaisella matkalla hintaa 5€/2,5€.

Ei kommentteja: