27 kesäkuuta 2012

KOS: kaupungit + rannat


 Kosilla vuokrattiin kahtena päivänä skootteri, jolla käytiin ajelemassa ympäri saarta. Ensimmäisenä skootteripäivänä käytiin Tigakissa rannalla ja aivan saaren itäosassa Cape Psalissa. Lisäksi ajeltiin ympäriämpäri saaren itäosien pikkuteitä monta tuntia. Jälkimmäisenä skootterilla-ajopäivänä ajettiin Kosin kaupungista Masticharin kautta Paradise Beachille uimaan, josta Kefaloksen kautta Lagadekseen. Kosin saaren poikki menee iso ja aika suora tie, jota pitkin pääsee puottelemaan helposti saaren päästä toiseen. Kosin saari on 54 km pitkä ja 11 km leveä. Seuraavaksi esittelen muutamia kaupunkeja ja rantoja.
 Kosin kaupunki
Kosin kaupunki on satamakaupuki ja kaupungin satama on tupaten täynnä erilaisia veneitä ja laivoja. Suurin osa laivoista tekee turisteille erilaisia päivämatkoja esim. Turkkiin. Kosin kaupunki on rauhallinen päivisin, eikä liikennettä ole hirveästi. Monet kaupoistakin ovat aivan tyhjillään, joten tuliaisia ja matkamuistoja saa rauhassa katsella. Yöaikaan kaupungissa on enemmän ihmisiä, mutta silti rauhallista - paitsi piilossa sijaitsevalla baarikadulla, joka on öisin aivan täynnä ihmisiä.
 Lambi
Koska noin 75% Kosin saaren rannoista on uimarantoja, myös Kosin kaupungin molemmin puolin on monen kilometrin mittaisia hiekkarantoja. Lambi-nimen sijasta näin käytettävän sekä Lampi-nimeä, joten ilmeisesti molemmat käy. Lambi sijaitsee noin 1.5 kilometrin päässä Kosin kaupungin keskustasta. Lambissa esimerkiksi Helen's Beach vuokraa 5 eurolla/päivä aurinkotuoleja, mutta hiekalla voi makoilla myös pyyhkeen päällä. Lambi ja kuten suurin osa muistakin Kosin rannoista on hiekkarantaa, jossa on hieman kiviä seassa.
 Tigaki
17 kilometrin päässä Kosin kaupungista sijaitsee ehdottomasti yksi saaren suosituimmista uimarannoista: Tigaki.Tigaki on yksi harvoista saaren hiekkarannoista, joissa hiekka on hyvin hienoa, eikä hiekan seassa ole kiviä laisinkaan. Tigakin ranta on noin 500 metriä pitkä ja se on täynnä ihmisiä ottamassa aurinkoa.
Mastichari 
Mastichari on rauhallinen pieni rantakaupunki, josta parin kilometrin päässä sijaitsee myös vesipuisto Lido. Masticharista näkee hyvin muita Kreikan saaria, mm. Kalymoksen ja Pserimoksen. Masticharin uimarannat sijoittuvat kaupungista itään ja itse kaupungin rannat ovat kivikkoisia.
Ps. Huomaa tyylikäs kypärä.

 Paradise Beach
Paradise Beach sijaitsee saaren itäosissa ja se onkin todella suosittu turistikohde. Paradise Beachin vieressä on myös mm. Camel Beach. Matkanjärjestäjät tekevät päiväreissuja näille rannoille, hinta noin 20€/hlö, edestakainen kuljetus. Jos skootteria tai autoa ei halua vuokrata, suosittelen käyttämään saaren omaa bussiliikennettä, joka on halpa, mutta kuulemma aikataulut hieman heittelevät. Paradise Beach on (jos ei ainoa, niin) yksi harvoista Kosin rannoista, jossa vesi on kristallinkirkasta. Merivirtojen vuoksi vesi Paradise Beachilla on huomattavasti kylmempää kuin esim. Lambissa, vaikka samassa Egeanmeressä sitä uidaan.
 Lagades
 Lagades sijaitsee aivan Kosin saaren itäosassa, josta avautuu kauniit näkymät merelle. Lagadesin liepeillä sijaitsee myös suuri tuulimyllypuisto. Saaren itäosissa tuuli oli hieman navakampaa kuin lännessä, mutta kuumalla aurinkoisella säällä se oli vaan tosi mukavaa.

6 kommenttia:

Nanni kirjoitti...

Oliko skootterin vuokraus muuten minkä hintaista?

Henni kirjoitti...

Heips :) Ei maksanu skootterinvuokra ku 10€/pvä + 2€ vakuutus!

Nanni kirjoitti...

Okei, eli tosi edullista! :) Oliko bensa yhtä tyyristä ku täälläki?

Henni kirjoitti...

OLI! Oikeastaan vieläkin tyyriimpää, lähempänä 1.8€/litra. Onneksi skootteri syö kuitenki niin vähän bensaa, että eipä siihen tarvinnu kovin montaa litraa ees tankata :)

Anonyymi kirjoitti...

Uskaltaako tuolla ajaa liikenteen seassa? Itsellä ollut B-kortti 2 vuotta, vaativatkohan vuokraajat pitempää ajokokemusta?

Olen itse myös lähdössä Kosille, nimenomaan Lambiin, ja kiinnostaisi tietää myös miten sieltä pääsisi helpoiten Kosin kaupungin baareihin ja sieltä pois... Taksillako?

Paljon kiitoksia, jos autat! :)

-Aada

Henni kirjoitti...

Esitit kyllä ERITTÄIN hyvän kysymyksen. Pitää olla erittäin hyvä ajokokemus ja isommilla teillä ei pysty ajamaan hiljaa, vaan pitää mennä liikenteen mukana (menee välissä todella lujaa). Liikenteen mukana on oikeastaan pakko ajaa, muuten autot ohittelee tosi läheltä ja nopeasti. Paikalliset liikennesäännöt tuntuu olevan vain jonkunäkösiä suosituksia.

Suosittelen kuitenkin polkupyörän vuokraamista, ihan turvallisuussyistä. Ne maksaa vain pari euroa päivässä ja niillä pääsee nopsasti polkemaan myös kaupunkiin ja takaisin Lambiin. Öisin me käveltiin baareihin keskustaan ja takas hotellille, matkaa on muutama kilometri :) Jos haluaa matkustaa kauemmas muihin paikkoihin Kosin saarelle, kannattaa käyttää paikallisliikennettä (jota me ei kyllä käytetty, mutta kuulemma aika edullista).