30 maaliskuuta 2015

Linnunpesäkakku


Pääsiäisen söpöin kakku eli linnunpesäkakku muodostuu useasta osasta: pohjasta, kahdesta herkullisesta täytteestä, kuorrutteesta sekä koristeista - kakun tekeminen kannattaakin aloittaa jo edellisenä päivänä. Kakun keskellä on kuoppa, johon lintunen on käynyt munimassa kasan pastellinvärisiä munia ja joista muutama on kuoriutunutkin. Pesä on rakennettu risuista, jotka tehdään koristeluvaiheessa suklaalla.


 Pääsiäisen linnunpesäkakku eli
suklainen puolukkakakku
 
Pohja:
200 g suklaahippukeksejä
60 g voisulaa

Murskaa keksit, sekoita voisulaan. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Painele massa pohjalle ja laita jääkaappiin. Kun pohja on jähmettynyt, laita kakun keskelle lasi pystyyn ja vuoraa se ulkopuolelta leivinpaperilla.

Puolukkatäyte:
200 g jäisiä puolukoita
2 dl maitoa
200 g vaahtokarkkeja

Kiehauta maito kattilassa, lisää vaahtokarkit. Laita levy pois päältä, sekoittele kunnes karkit on sulaneet ja massa on tasaista. Nosta kattila kylmään vesihauteeseen, lisää sauvasekoittimella murskatut puolukat. Anna jähmettyä 5-10 minuuttia välillä sekoittaen. Kaada pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa kaksi tuntia.


Suklaatäyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
150 g tummaa suklaata
6 liivatelehteä
tilkka maitoa
2 rkl nutellaa

Laita liivatteet kylmään veteen. Vispaa kerma ja sekoita siihen tuorejuusto. Sulata suklaa vesihauteessa. Lisää suklaa ja nutella täytteeseen. Kiehauta maitotilkka ja sekoita siihen puristellut liivatteet. Kaada maito pikkuhiljaa täytteen joukkoon koko ajan varovasti sekoittaen. Kaada täyte puolukkatäytteen päälle. Laita kakku jääkaappiin ainakin 3-4 tunniksi. Irrota kakku vuoasta varovasti, siirrä tarjoilulautaselle. Irrota myös keskellä oleva lasi.


Kuorrute 
50 g tummaa suklaata
40 g voita
300 tomusokeria (josta 3 rkl kaakaojauhetta)
7-8 rkl kuohukermaa

Sulata kattilassa suklaa ja voi. Lisää kerma. Siivilöi tomusokeri ja kaakaojauhe joukkoon, sekoita hyvin. Levitä kuorrute heti pohjan päälle, myös kuoppaan ja sen reunoille, ja anna jähmettyä jääkaapissa ainakin tunti ennen koristelemista.

Koristeet eli pesän risut:
200 g maitosuklaata
n. 3 rkl tummaa kaakaota
lisäksi tipuja ja pääsiäismunia

Sulata suklaa vesihauteessa. Lisää kaakaojauhe sihdaten suklaan joukkoon. Anna jäähtyä vaikka jääkaapissa minuutin tai pari, jotta massa ei ole liian lämmintä - muutoin se voi levahtaa kakun päälle. Käytä pursotuspussia tai pakastuspussia, johon on reikattu pieni reikä kulmaan. Vetele viivoja eli "risuja" sinne tänne. Anna kakun taas jähmettyä jääkaapissa ainakin tunti ennen munien ja tipujen lisäämistä.Ei kommentteja: