21 maaliskuuta 2011

Karppauksesta!

Lukijat kyselee multa paljon karppauksesta. En ehkä ole paras sanomaan, mutta ehköhän jotain ole tässä reilun vuoden aikana oppinut. :) Karppauksessa on siis kyse vähähiilihydraattisesta syömisestä ja "karppaus" tulee sanoista low-carb. Tässä postauksessa olevat kuvat on kaikki otettu karppiruoista. Vähän ruokavinkkejä siis mukana. ;)Karppaajia on monenlaisia: on mm. ketokarppaajia, kuten minä ite, sekä niitä, jotka syövät hiilihydraattitietoisesti. Lisäksi osalle karppaus on vain dieetti (väliaikainen ruokavalio) tai pysyvä ruokavalio.Ketokarppauksessa on tarkoitus päästä ketoosiin, jolloin hiilihydraatteja syödään päivittäin erittäin vähän. Itse syön nykyään 10-30 g HH (hilsuja) päivässä, mutta esimerkiksi mies voi syödä 50 g HH ja silti olla ketoosissa. En edes yritä selittää mitä ketoosi on, joten wikipediaan pääsette tästä. Ruoka-aineiden ravintoarvot on helppo tarkistaa esimerkiksi osoitteessa Fineli.fi (elintarvikkeiden koostumustietopankki) ja Keho.net:issä pystyy helposti laskemaan päivittäiset kalorit, hilsut sun muut. Lisäksi netistä löytyy erilaisia kalorilaskureita, joita voi käydä katsastamassa.
Ite syön tällä hetkellä 1600 kcal/päivä ja hilsuja 10-30 grammaa. Karpatessani oon ainaki ite huomannu, että kalorit on välillä tosi hankala saada täyteen. Proteiini ja rasva pitävät kylläisenä tosi pitkään ja välillä pitää itseä ihan muistuttaa syömään, vaikka nälkää ei oliskaan.
Hiilihydraattitietoisesti syöviä on erilaisia. Osa välttää lähes kaikkia hiilareita ja osa puolestaan pysyttelee erossa lähinnä vain sokerista ja viljatuotteista. Kun karppaamisen aloittaa ensimmäistä kertaa, kannattaa suunnitella jo valmiiksi, kuinka "tiukka" karppaaja haluaa olla.
Tänään olen syönyt:
Aamu:
~ Kuppi kahvia, ½ dl täysmaitoa, 2 keitettyä kananmunaa, ripaus suolaa
Päivä:
~ 140 g (paketti) paistettua pekonia, 3 kananmunan valkuaiset paistettuna
Iltapäivä:
~ 2 paistettua jauhelihapihviä, jäävuorisalaattia, juustoa, tuorekurkkua, valkosipulituorejuustoa, sipulia
Ilta:
~ raejuustoa, jäävuorisalaattia, hieman tonnikalaa
Yhteensä: Kcal: 1593 ja HH: 11.2 g
Mie tykkään syödä kaikkea "mössöjä", kuten esimerkiksi kana-raejuusto-avokado-mössö on meitsin lemppari. Jokainen voi syä just sitä mistä tykkää! :) Olen huomannu (ja kaikki uudet karppaajat tulevat huomaamaan) että koulussa/kylässä/ravintolassa on jopa raivostuttavaa syyä. Varsinkin jos on tottunut punnittemaan kaiken kotona. Koulujen ruokalistoilta oon löytäny karppiruokia; jos tarjolla on spagettia ja jauhelihakastiketta, mikä estää sinua syömään vain sitä kastiketta? Vieraitten tykö voi viedä omat herkut mukana ja tarjota niitä muillekkin. :)
Kuten aiemmin jo mainittin, karppaus voi olla dieetti tai elämäntapa. Dieettinä karppauksen tarkoitus on pudottaa painoa tai saada sinut voimaan paremmin. Karppaushan tekee ihan ihmeitä kropalle...
~ finnit ja pienet näpyt lähtee naamasta
~ kropasta lähtee nesteet (usko pois, mulla tippu nyt aamupaino 3 kiloa viikossa)
~ keho saa tarpeeks proteiinia pitääkseen lihakset kunnossa (toisinkuin normaaleissa vähäkalorisissa-runsashilsusissa dieeteissä myös lihakset lähtevät kun laihtuu)
~ olo on energinen
~ hiukset alkaa kasvamaan hurjaa vauhtia (mulla kasvaa niin nopeaa nykyään tukka, että jo ärsyttää)
~ verensokeri ei heittele = ei huimaa (= eikä oo diabeteksen riskiä)
~ erittäin kivuton tapa ottaa muutama läskikilo pois (jos on ylipainoinen)
~ ei tarvi kärsiä nälässä
~ syitähän voisi luetella vaikka loputtomiin...
Minun karppaus oli aluksi dieettaamista, mutta nykyään se on jo elämäntapa. Elämäntapakarppaajat ovat karppaajia, jotka ovat ottaneet koko karppauksen ideologian niin omakseen, että eivät ehkä koskaan halua vaihtaa ns. normaaliin ruokavalioon takaisin.
Noniin, tulikohan siinä kaikki olennainen? Ehkä. Toivottavasti. Karppaus on helppoa, kun vain on päättäväinen ja osaa piettää ittensä kurissa. Pittää olla sinnikkyyttä kestää vaikeat paikat.
Eikä karppaus pelkkää pekonin ja jauhelihan syömistä ole - voihan niitä makeita herkkujakin tehä. Karppaus.info:ssa on paljon reseptejä, joita kannattaa kokeilla. Lisäksi kirjakaupoissa on myytävänä karppausaiheisia reseptikirjoja. Jos vieläkin tuntuu hankalalta, niin multa voi aina kysyä neuvoa. :)

7 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Kiitos paaaljon tästä postauksesta! Olen pohtinut jonkinasteisen karppauksen aloittamista, joten tämä tämä teksti tuli juuri sopivaan aikaan. :)

Itse koen ongelmalliseksi lähinnä syömisen koulupäivän aikana. Yliopiston ruokaloissa ei aina ole tarjolla karppaajalle sopivia ruokia, mutta silti jotain olisi pitkän koulupäivän aikana syötävä. Pitäisikö tehdä kotona karppiruokaa valmiiksi, ja kuljettaa sitä laukussa mukana (ja toivoa, että se pysyy hyvänä)? Miten sinä olet hoitanut tämän ongelman?

Jos (ja kun) aloitan karppailun, niin tulen varmaan vielä kyselemään sulta lisääkin kaikenmoista, varaudu. ;D

Anonyymi kirjoitti...

Onnistuukohan toi kasvissyöjältä?

Henni kirjoitti...

Hei Manna!
Ole hyvä, toivottavasti minun "höpötyksistä" on apua :)
No mie oon pari kertaa syöny vähähilsusia proteiinipatukoita, niitä löytää kaupoista niiltä hyllyiltä, joissa myydään mm. palautusjuomajauheita ja muita semmosia. Muutaman kerran myös olen pitäny välipaloja mukana, mutta yleensä aina minun koulupäivät on sen verta lyhkäsiä, että ehdin syödä niiden jälkeenki. Uskon kuitenki, että vaikka teet karppiruokaa mukaan, se säilyy hyvänä muutamia tunteja - varsinki jos teet sen just ennen kouluun lähtöä. :) Usein yliopistoissa on myös vaihtoehtona salaattiruoka, joka saattaa sisältää tai sen mukana tulee esim. kanaa tai muuta lihaa.

Hei Anonyymi!
Kyllä mie uskon, mutta se on varmasti paljon haastavampaa. Osa kasvissyöjistähän ei syö esim. kananmunia tai maitotuotteita ollenkaan, mutta niiden käyttö kyllä helpottaa karppaamista. Monet käyttävät soijarouhetta, mutta sekään ei taida olla tarpeeksi vähähilsusta.

Erica kirjoitti...

Eikös se "karppaus" helposti onnistu koulussa siten että jättää vain sen lisukkeen ottamatta, siis riisin, pastan tms? Täyttää lautasen salaatilla ja pääruoalla. Vaikka harvoin ite koulussa syön koska ne on kuitenkin puolivalmisteita. Joskus vaan kuitenkin on pakko ja noudatan tätä ohjetta =)

Tykkään enemmän sellaisista "valistuksista" joissa ei suoraan yhtä ruokavaliota korosteta, älä nyt käsitä väärin, en tarkoita pahalla. =) Monelle kuitenkin hiilihydraattien puute aiheuttaa ongelmia ja se ei vain sovi kaikille. On kuitenkin olemassa ihan hyviäkin hiilareita. Itse en esim. jaksaisi juosta ja lenkkeillä jos en yhtään söisi hiilareita. Niistä saa kuitenkin hyvä energiaa lenkeille.

Henni kirjoitti...

Heippa Erica!
Olet ihan oikeassa, kouluissa kyllä ylleensä on vaikkapa perunoita ja lihakastiketta, jolloin perunat voi helposti jättää pois. Kuulostaa kyllä hyvältä käytännöltä ottaa aina kastiketta ja salaattia! :)

Mehän ollaan kaikki erilaisia - toisille soppii paremmin hilsut ja toisille ei, olet ihan oikeassa. Ite oon kokenu kyllä oman hyvinvoinnin kannalta parhaimmaks jättää hilsut pois ja yritänki rohkasta ihmisiä rikkomaan ennakkoluuloja ja juurtuneita käsityksiään terveistä ruokavalioista. :) Sehän on niin että mihin on tottunu. Kun sulla on helpompi urheilla hilsujen kanssa, niin mulla on puolestaan päinvastoin; jos tankkaan hilsuja ennen treeniä niin mulla tuntuu olevan voimat ihan kadoksissa. Eikä mulla mitään kaikkia hiilareita vastaan tietenkään ole! Kunhan tämä Suomen pullamössökansa vaan tajuaisi, että energiaa saa muualtaki ku sokerista ja valkosista viljoista.

Erica kirjoitti...

Näinhän se on. Kyllä mä ainakin uskon että ihmiset alkaa olla nyt jo vähän enempi tietoisia kaikesta ravinnosta, on kuitenkin esim. niin paljon kaikkia luotettavia, asiantuntevia foorumeita joista saa paljon tietoa. Eniten välillä inhottaa se kun oli se ideologia nyt mikä tahansa niin tyrkytetään jotain tiettyä eikä tavallaan puhuta yksilötasolla, koska kaikki on kuitenkin niin erilaisia. Siis noin niinku yleisesti tyrkytetään. =)

Henni kirjoitti...

Näin on! :)