29 maaliskuuta 2011

Aurinkoinen bostonkakku kevvään kunniaks!

Tänään leivoin vähän liikaa pullaa. Aluksi oli vain tarkoitus tehä yksi aprikoosinen bostonkakku, mutta ajattelematta sen enempää tein taikinan ja huomasin sitten, että tästähän tulee kaks kakkua. Bostonkakun lisäksi tein täytepitkon. Elikkäs jos haluat tehä vain jommankumman pullakakuista, niin käytä vain puolet taikinan raaka-aineista.
Pullataikina:
~ 5 dl täysmaitoa
~ 50 g hiivaa (2 pss hiivaa)
~ 2 kananmunaa
~ 2 dl sokeria
~ 1 rkl kardemummaa
~ 2 tl suolaa
~ n. 15 dl vehnäjauhoja
~ 150 g voita
Lämmitä maito käenlämpöiseks ja sekota siihen hiiva. Kun hiiva on kunnolla liuennu, voit lisätä taikinnaan sokerin, mausteet ja kananmunat. Sekota taikinnaan pikkuhiljaa jauhoja ja aloita taikinan alustaminen. Älä käytä kaikkia jauhoja, vaan säästä osa leivontavaiheeseen. Pullataikina saa olla löysähköä.
Lisää taikinnaan pehmeä rasva ja sekota käsin kunnolla. Lisää jauhoja tarvittaessa. Hyvin alustettu taikina on kimmosaa ja tasaista. Se irtoaa hyvin reunoista ja käsistä. Anna taikinan kohota hyvin liinan alla noin kaksinkertaiseks. Nopeuttaaksesi kohoamista laita taikinakulho altaaseen, jossa on lämmintä vettä. Jaa taikina kahteen osaan (toinen on bostonkakku, toinen täytepitko).
Täytepitkon täytettä varten tarvitset:
~ 50 g pehmeää voita
~ 3 rkl sokeria
~ 3 rkl kanelia
~ kanamunaa voiteluun
lisäksi koristeluun tarvitaan:
~ 2 rkl tomusokeria
Kauli taikina suorakulmion muotoiseksi ja levitä siihen ensin voi ja sitten sokeri ja kaneli. Kierrä levy pitkältä sivulta tiukaksi rullaksi. Kohota tanko ja muotoile siittä ympyrä.
Leikkaa tankoon veitsellä tai saksilla viiltoja. Mie leikkasin 12 viiltoa, mutta voi leikata enemmänki.
Laita pitkon keskelle jokin uuninkestävä kulho, jotta pitko ei paisu umpeen uunissa. Voitele kananmunalla ja paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia keskitasolla.
Kun pitko on valmis, irrota kulho ja anna jäähtyä. Koristele tomusokerilla.
Sitten Bostonkakun täyte:
~ 1 dl aprikoosihilloa
~ 3 rkl sokeria
~ 50 g pehmeää voita
~ pari kourallista mantelirouhetta
~ kananmunaa voiteluun
ja koristeluun:
~ kourallinen mantelirouhetta
~ 1½ rkl vettä
~ n. 2 dl tomusokeria
Kaulitulle taikinalle levitetään ensin voi, sitten aprikoosihillo, sokeri ja mantelirouhe.
Taikina käärittään pitkältä sivulta tiukalle rullalle ja paloitellaan noin 5 cm leveisiin paloihin.
Irtopohjavuoan pohjalle laitetaan leivinpaperia ja kyljet voidellaan voilla. Jos ei irtopohjavuokaa ole, voi käyttää ihan normaalia (irtopohjasesta vaan kakku on helpompi ottaa pois). Pullat asetellaan vuokaan väljästi. Kohota, voitele kananmunalla ja ripottele päälle mantelirouhetta.

Paista 200-asteessa uunin alatasolla 30 minuuttia. Vaikka bostonkakku näyttää hyvältä jo näinkin, niin tietty mie pienenä perfektionistina vein koko homman vielä vähän pitemmälle ja...
...koristelin sokerivesikuorrutuksella koko kakun. Tämä oli kahesta pullakakusta se minun hellun lemppari. Vesi ja tomusokeri vain sekotettaan keskennään ja laitettaan pieneen pakastemuovipussiin. Pussin nurkkaan leikattaan pieni reikä josta kuorrute pursotettaan. Anna kuitenki kakun jäähtyä kunnolla ennen koristelua.
Tästä tuli kyllä niin hieno, että tätähän vois kuvitella tarjoavansa jossain juhlissa kakun sijasta. Aprikoosihillon sijaan voi käyttää mansikkahilloa tai mustikkahilloa tai mitä tahansa. Täytteeseen voi lisätä myös rusinoita, kirsikoita, mantelimassaa tai vaikkapa luumusosetta.
Ps. Äiti, isi ja M-sisko: me tullaan ylihuomenna sinne Tornioon, otetaan kyllä pullat teille mukaan täältä. :) Ei tuo mies jaksa niitä itte yksin syyä.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miten sie jaksat leipoo tollasii herkkuja,vaikket ite saa niitä ees syyä?? :)

Henni kirjoitti...

En tiä! Monet on kysyny just sammaa asiaa.. Minun mielestä vaan on kiva koko ajan puuhastella jotain - mieluummin leivon miehelle jotain hyvää ku istun vaan toimettomana kattomassa seinään. :)

Miina kirjoitti...

ii tuu tekemään mullekki, näytti niin herkulta!

Henni kirjoitti...

Hehe ;) Tuun tänään ja tuon pullat mukanani! (Ps. Iloitse = Lauri ei oo syöny niistä ku ehkä 2%)